Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezident Ivan Gašparovič vrátil zákon o zodpovednosti štátu

najpravo.sk • 12.11. 2012, 20:50

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič vrátil Národnej rade SR zákon o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci a o zmene niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Účelom schváleného zákona je podľa všeobecnej časti dôvodovej správy k vládnemu návrhu zákona vytvoriť legislatívne podmienky na ďalšie zlepšenie fungovania inštitútu zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci.

Podľa schváleného zákona možno právo na náhradu škody spôsobenej nesprávnym úradným postupom priznať len ak poškodený využil účinné prostriedky na dosiahnutie nápravy. Zo znenia schváleného zákona však nie je podľa prezidenta jasné a jednoznačné, aké prostriedky má poškodená osoba ako účinné využiť na dosiahnutie nápravy. Poškodená osoba (najmä fyzická osoba ), pokiaľ nemá právnické vzdelanie a nemá ani finančné prostriedky na poskytnutie právnych služieb, nemá možnosť objektívne posúdiť, ktoré prostriedky sú na dosiahnutie nápravy účinné. Okrem toho zo znenia schváleného zákona nie je jasné, či poškodená osoba musí využiť všetky účinné prostriedky na dosiahnutie nápravy, alebo či stačí uplatniť len jeden z nich. Znenie schváleného zákona teda umožňuje rôzny výklad a vedie k právnej neistote. Treba pripomenúť, že použitie prostriedkov je spravidla aj časovo náročné. Znenie schváleného zákona podľa názoru prezidenta tiež sťaží poškodeným uplatnenie náhrady škody spôsobenej nesprávnym úradným postupom.

Podľa čl. 1 ods. 1 prvej vety Ústavy Slovenskej republiky je Slovenská republika zvrchovaný, demokratický a právny štát. K imanentným znakom právneho štátu neodmysliteľne patrí aj požiadavka (princíp) právnej istoty a ochrany dôvery občanov v právny poriadok (napríklad rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republiky PL. ÚS 36/95). Princíp právnej istoty spočíva okrem iného v tom, že všetky subjekty práva môžu odôvodnene očakávať, že príslušné štátne orgány budú konať a rozhodovať podľa platných právnych predpisov, že ich budú správne vykladať a aplikovať (najmä rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republiky II.ÚS 48/97).

  1. V nadväznosti na uvedenú pripomienku prezident navrhol, aby Národná rada Slovenskej republiky pri opätovnom prerokovaní zapracovala nové odseky, podľa ktorých:
    Pri posudzovaní nesprávneho úradného postupu súdu spočívajúceho v porušení povinnosti urobiť úkon alebo vydať rozhodnutie v zákonom ustanovenej lehote, v nečinnosti pri výkone verejnej moci alebo v zbytočných prieťahoch v konaní možno vychádzať len z výsledkov vybavenia sťažnosti na prieťahy, žiadosti o prešetrenie vybavenia sťažnosti na prieťahy, z právoplatného rozhodnutia vydaného v disciplinárnom konaní, ktorým sa rozhodlo o tom, že sudca sa dopustil disciplinárneho previnenia, ktoré má za následok prieťahy v súdnom konaní, právoplatného rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorým sa rozhodlo, že bolo porušené právo na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov alebo z právoplatného rozhodnutia Ústavného súdu Slovenskej republiky o ústavnej sťažnosti, ktorým Ústavný súd Slovenskej republiky konštatoval, že sa porušilo právo na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov. Pri posudzovaní nesprávneho úradného postupu vyšetrovateľa Policajného zboru, povereného príslušníka Policajného zboru, vyšetrovateľa finančnej správy alebo povereného pracovníka finančnej správy spočívajúceho v porušení povinnosti urobiť úkon alebo vydať rozhodnutie v zákonom ustanovenej lehote, v nečinnosti pri výkone verejnej moci alebo v zbytočných prieťahoch v konaní možno vychádzať len z výsledkov vybavenia žiadosti o preskúmanie postupu vyšetrovateľa Policajného zboru, povereného príslušníka Policajného zboru, vyšetrovateľa finančnej správy alebo povereného pracovníka finančnej správy prokurátorom.
  2. Tento zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. januára 2013. 
Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1094

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: