Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Štrajková pohotovosť zamestnancov justície stále trvá

najpravo.sk • 22.4. 2013, 08:25

Minister spravodlivosti Tomáš Borec prijal dňa 10. apríla 2013 zástupcov Odborového zväzu justície v SR. Predmetom rokovania bola platová situácia zamestnancov súdov. Minister Borec informoval predstaviteľov odborov o finančných možnostiach rezortu v oblasti udržania zamestnanosti.

Borec: Splnil som si všetky záväzky

Minister opäť potvrdil, že Ministerstvo spravodlivosti SR neplánuje hromadné prepúšťanie ani znižovanie platov zamestnancov súdov. „Zamestnanci súdov sú neodmysliteľnou zložkou justície, bez ktorých by súdy nemohli fungovať. Preto vyvíjam maximálne úsilie, aby sa platov týchto ľudí päťpercentné šetrenie v rezorte nedotklo," informoval na rokovaní minister spravodlivosti.

Minister Borec ďalej potvrdil, že všetky prostriedky, ktoré sa podarilo ušetriť v rámci zmrazenia valorizácie platov sudcov, budú v plnom rozsahu použité v prospech zamestnancov justície. Táto suma je vo výške 1 573 878 eur. Chýbajúca čiastka finančných prostriedkov vo výške 671 554 bude nateraz vykrytá z rezervy kapitoly Ministerstva spravodlivosti SR a následne sa budú viesť rokovania s Ministerstvom financií SR. Súčet týchto súm predstavuje päťpercentné viazanie osobných výdavkov v roku 2013.

Predmetom rokovania bolo aj rámcové informovanie o ďalších možných opatreniach na stabilizovanie postavenia zamestnancov justície, a to aj v kontexte prípravy koncepcie stabilizácie a modernizácie justície a ďalších plánovaných rokovaní s Ministerstvom financií SR, či Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Na záver minister konštatoval, že si splnil všetky záväzky, ktoré vyplývajú zo spoločného vyhlásenia MS SR a OZJ v SR zo dňa 22. novembra 2012 a bude v týchto krokoch naďalej intenzívne pokračovať.

OZJ: Trváme na zvýšení platov zamestnancov justície

Rada predsedov OZJ v SR dňa 11.4.2013 – 12.4.2013, prijala uznesenie, že víta všetky kroky MS SR, ktoré vyvíja smerom k stabilizácii a modernizácii justície, nemôže však súhlasiť s použitím finančných prostriedkov zo zmrazenej valorizácie platov sudcov na vykrytie 5% viazania osobných výdavkov. V roku 2012 bolo 10% viazanie osobných výdavkov a k hromadnému prepúšťaniu zamestnancov justície nedošlo a ani k znižovaniu platov.

OZJ v SR naďalej trvá na zvýšení platov zamestnancov justície spätne od januára 2013. Z valorizácie sudcov vo výške 1 573 878 eur by na jedného zamestnanca pripadlo cca 29 € mesačne, čo tvorí v priemere 4% z platu zamestnancov v hrubom a pokrylo by čiastočne infláciu za rok 2012. Opätovne preto apelujeme na Ministerstvo spravodlivosti SR a Ministerstvo financií SR, aby vyvíjali také kroky, ktoré budú viesť k zvýšeniu platov zamestnancov justície ešte v roku 2013. V novembri 2012 sa OZJ v SR zaviazala uprednostniť konštruktívny dialóg pred nátlakovými akciami a predložila MS SR v októbri 2012 ako aj v januári 2013 a v marci 2013 opatrenia na šetrenie finančných prostriedkov. Do dnešného dňa nebola zo strany MS SR predstavená koncepcia na riešenie dlhodobých problémov zamestnancov justície, najmä ich mzdového ohodnotenia. OZJ v SR je aj naďalej prístupná viesť konštruktívny dialóg, avšak pripomína, že štrajková pohotovosť zamestnancov justície stále trvá a viesť iba dialóg nestačí. Výsledkom rokovania so zástupcami MS SR a OZJ v SR je vytvorenie pracovnej skupiny spoločne so zamestnancami justície z praxe na zlepšenie ich situácie.

Protest nepriniesol zvýšenie platov

Na nelichotivú situáciu v odmeňovaní zamestnancov súdnictva poukázali zamestnanci justície protestným pochodom koncom novembra minulého roka. Protest začal pred Ministerstvom financií a pokračoval smerom k Ministerstvu spravodlivosti SR, kde zástupcov odborového zväzu justície prijal minister Tomáš Borec. Protestu sa zúčastnilo skoro 600 vyšších súdnych úradníkov, asistentov, tajomníčiek, probačných a mediačných úradníkov či zamestnancov správy súdov z celého Slovenska. Ich kolegovia, ktorí sa protestu nezúčastnili, vyjadrili podporu protestu pripnutím stužky alebo čerpaním dovolenky.

V súčasnosti predstavuje plat súdnej asistentky približne 350 eur čistého a plat právnika - vyššieho súdneho úradníka okolo 500 eur v čistom vyjadrení. Platy zamestnancov súdov sa už niekoľko rokov nevalorizovali, zamestnanci súdov nemajú nárok na 13. ani 14. plat a ani iné výhody, ktoré požívajú sudcovia či príslušníci Zboru justičnej a väzenskej stráže, ktorí spadajú taktiež pod rezort spravodlivosti.

Zdroj informácií: Odborový zväz justície v SR, najprávo.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1818

Nový príspevok

Katastrofa

Už nemám slov na to do očí bijúce ignorovanie nášho postavenia. To sú zamestnanci súdov (okrem sudcov) tak nepodstatní, že ani tých smiešnych 29 eur nám nedajú? Tak demotivovaných ľudí, ako sú teraz na súdoch dávno nebolo. Stovky, ba až tisícky spisov, ktoré má skoro každý zamestnanec na vybavenie pri sebe, ochrana spotrebiteľov zachádzajúca už za hranicu vnímania spôsobilosti na právne úkony, tisícky hromadných žalôb, fluktuácia a nedostatok zamestnancov... Ak toto majú kvalitne, rýchlo a snaživo vybavovať ľudia s pár sto eurami mesačne na účte, tak sa asi niekto s niečím zrazil.... Ak by som sa mala ako občan teraz obrátiť na súd, tak sa radšej na to vykašlem. Podľa mňa žiadne hromadné prepúšťanie by nehrozilo, lebo už teraz je súdnictvo personálne úplne poddimenzované a výpadok čo i len jedného človeka spôsobí absolútny kolaps toho oddelenia, z ktorého by odišiel. Nech sa radšej kompetentní spamätajú, kým sa to celé nezrúti ako domček z karát.

Daniela | 22.04.2013 10:01
PoUtStŠtPiSoNe
: