Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
Predplatné
Štvrtok, 18. apríl 2024 | meniny má Valér , zajtra Jela
Európsky deň za práva pacientov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Na súdoch sa urobil krok vpred k informačnej spoločnosti

najpravo.sk • 29.1. 2013, 20:32

Kvalitné počítačové vybavenie, prístup na internet a dostupnosť všetkých potrebných informačných databáz, to sú nesplnené sny každého zamestnanca slovenskej justície. Aj dostupnosť informácií o pobyte účastníkov súdnych konaní je jedným z nevyhnutných predpokladov rýchleho rozhodnutia súdu.

Už o pár dní budú mať zamestnanci súdov v počítačovej aplikácii Súdny manažment možnosť lustrovať online pobyt účastníkov súdnych konaní v Registri obyvateľov Slovenskej republiky, ktorý je časťou štátneho informačného systému. Obsahuje údaje o obyvateľoch Slovenskej republiky, na ktorých základe možno osobu identifikovať či zistiť jej pobyt.

Ministerstvo spravodlivosti si od tejto zmeny sľubuje podstatnú úsporu finančných prostriedkov súdov na poštových poplatkoch a zrýchlenie súdnych konaní.

Možnosť zisťovať informácie z Registra obyvateľov Slovenskej republiky mali súdy aj doteraz, papierové žiadosti však súdy zasielali registru klasickou poštovou prepravou a informácie z registra obdržali súdy nezriedka až po niekoľkých týždňoch. Na tento stav upozornil portál najprávo v apríli 2011, kedy sme výslovne v našom článku uviedli, že sudca alebo súdny úradník sa musí okamžite dostať online k databáze Registra obyvateľov SR, aby nebol justičný personál vyťažovaný neefektívnymi úkonmi a nebolo neefektívne mrhané štátnymi peniazmi. Sme radi, že sme poukázaním na tento nedostatok mohli napomôcť z tomu, aby sa v justícii urobil konečne krok k štandardnej informačnej spoločnosti.

O registri obyvateľov SR

Register obyvateľov Slovenskej republiky je informačným systémom verejnej správy, ktorý obsahuje súbor údajov o obyvateľoch Slovenskej republiky, na ktorých základe možno osobu identifikovať, zistiť jej pobyt a vzťahy k iným osobám, ako aj ďalšie administratívne údaje vymedzené týmto zákonom. Register je zdrojom platných údajov o obyvateľoch Slovenskej republiky pre potreby štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy, iných právnických osôb alebo fyzických osôb.

Register obsahuje údaje o

  • a) občanoch s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky,
  • b) občanoch, ktorí nemajú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky,
  • c) cudzincoch prihlásených na pobyt na území Slovenskej republiky,
  • d) cudzincoch, ktorým bol udelený azyl na území Slovenskej republiky.

Register obsahuje o občanoch s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky tieto údaje:

  • osobné údaje (meno, priezvisko, akademický titul, rodné priezvisko, rodné číslo, dátum narodenia, miesto narodenia, okres narodenia, štát narodenia, pohlavie, rodinný stav, národnosť, dátum a miesto úmrtia)
  • údaje o pobyte (trvalý pobyt, prechodný pobyt)
  • údaje o vzťahoch k iným osobám (osobné údaje manžela, rodičov, detí)
  • administratívne údaje o osobe (číslo a séria občianskeho preukazu, číslo a druh cestovného dokladu, ak bol vydaný, údaje o rozhodnutí súdu týkajúce sa spôsobilosti na právne úkony, údaje o rozhodnutí súdu o rozvode manželstva, údaje o rozhodnutí súdu o vyhlásení manželstva za neplatné, údaje o rozhodnutí súdu o vyhlásení občana za mŕtveho, údaje o zákaze pobytu, údaje o udelení štátneho občianstva Slovenskej republiky a údaje o prepustení zo štátneho zväzku Slovenskej republiky) 

Ilustračné foto: sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1849

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: