Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
Predplatné
Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
TlačPoštaZväčšiZmenši

Rozpočet súdnictva by mal byť úsporný aj rozvojový zároveň

Admin 3 • 10.9. 2011, 18:47

Ministerka spravodlivosti SR uviedla, že návrh rozpočtu súdnictva na roky 2012 – 2014 je úsporný a rozvojový zároveň. Úsporný vzhľadom na celkovú situáciu verejných financií, pričom úspora sa predpokladá pri bežných výdavkoch v súdnictve a rozvojovým je z dôvodu nárastu kapitálových investičných prostriedkov až o viac než 5 miliónov €.

Ministerstvo mieni rozbehnúť viacej investičných akcií. Okrem stavebných investičných akcií zahŕňajúcich rekonštrukciu a modernizáciu budov, napríklad budov okresných súdov Michalovce, Liptovský Mikuláš a Dunajská Streda, to bude aj projekt prepisu hovoreného slova do písanej formy a projekt elektronického doručovania súdnych písomností.

Nie všetky projekty sú však financované štátom. Ďalším zdrojom financovania, ktorý prispeje k rozvoju softvérových aplikácií v súdnictve je projekt Elektronického súdneho spisu financovaný zo Švajčiarskeho finančného mechanizmu formou nenávratnej finančnej pomoci.

Nevyhnutným predpokladom pre implementáciu nových aplikácií je však celoplošná modernizácia a obnova zastaranej výpočtovej techniky na súdoch, keďže súčasná výpočtová technika na súdoch by realizáciu vyššie uvedených projektov nezvládla.

Zástupcovia Najvyššieho súdu na rokovaní Súdnej rady k návrhu rozpočtu uviedli, že tento by mal zohľadniť aj potrebu samostatnej budovy Najvyššieho súdu.

V súdnictve v súčasnosti pracuje 5737 osôb, z čoho 1326 sudcov. Počet sudcov má zostať pre nasledujúce obdobie nezmenený.

Zdroj: Návrh rozpočtu súdnictva na roky 2012 až 2014 a záznam z rokovania Súdnej rady SR zo dňa 7. 9. 2011 na www.sudnarada.gov.sk
Ilustračné foto: www.najpravo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1067

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: