Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši

Na Okresnom súde Banská Bystrica už môžete platiť kartou

najpravo.sk • 5.6. 2013, 14:34

Na Okresnom súde v Banskej Bystrici môžu účastníci konania platiť súdne poplatky prostredníctvom platobného terminálu. Po úspešnej pilotnej prevádzke sa systém spustil naplno a bol minulý týždeň obohatený aj o možnosť platieb prostredníctvom bankomatových kariet. Vďaka tomu sa občania môžu vyhnúť hotovostným platbám a platbám prostredníctvom papierových kolkov.

Platobný terminál je súčasťou projektu eKolky, ktorý je integrálnou súčasťou elektronizácie verejnej správy. Vzhľadom na to, že pilotná prevádzka sa stretla s pozitívnym ohlasom nielen zamestnancov súdov, ale v prvom rade verejnosti, Ministerstvo spravodlivosti SR plánuje postupne nainštalovať tieto zariadenia na väčšinu slovenských súdov.

V Banskej Bystrici bol projekt testovaný vo veciach obchodného registra, úkonov súdov a vecných nákladov. Projekt však bude rozšírený aj na súdne poplatky v občianskom súdnom konaní, ktoré budú prepojené s číslom súdneho spisu.

Elektronizáciu justície považujem popri organizačných zmenách a modernizácii procesných pravidiel za dôležitý pilier približovania spravodlivosti občanom," povedal na Okresnom súde v Banskej Bystrici minister spravodlivosti Tomáš Borec. Medzi ďalšie pripravované projekty elektronizácie justície patrí zavedenie elektronického súdneho spisu, doručovanie písomností účastníkom konania do dátových schránok, elektronická Zbierka zákonov, ale aj elektronický monitoring osôb, pomocou ktorého bude možné riešiť aj otázku preplnenosti väzníc.

Rozšírenie platobných terminálov na ostatné súdy podporil v Banskej Bystrici aj štátny tajomník Ministerstva financií SR Peter Pellegrini. „Po zrušení papierových kolkov by takto malo vyzerať platenie správnych a súdnych poplatkov aj na ostatných orgánoch štátnej správy. S realizáciou projektu Centrálneho výberu súdnych a správnych poplatkov začne Ministerstvo financií ešte v tomto roku. Ministerstvo spravodlivosti spolu s Ministerstvom vnútra budú prvé rezorty, kde sa počíta s postupným celoplošným nasadením platobných kioskov napojených na centrálny modul výberu súdnych a správnych poplatkov," zdôraznil štátny tajomník Pellegrini.

Platobný terminál prevádzkuje Okresný súd v Banskej Bystrici v rámci pilotnej prevádzky od 1. júna 2012. Zavedením platobného terminálu sa na okresnom súde radikálne znížila manipulácia s peňažnou hotovosťou na pracoviskách súdu určených pre styk s verejnosťou, čím sa vytvorili lepšie podmienky a priestor na vybavovanie hlavnej agendy týchto súdnych pracovísk.

Od 1. júna 2012 do 30. apríla 2013 bolo cez terminál uskutočnených celkom 4 892 transakcií s výberom poplatkov vo výške 49 474,50 eur (z toho predstavujú úkony súdu 25 265,50 eur, vecné náklady 1 154,50 eur a poplatky vo veciach obchodného registra 23 054,5 eur).

Zavedením platobného terminálu sa takisto dosiahla úspora pracovného fondu na pracoviskách Informačného centra súdu (v roku 2011 bol znížený počet zamestnancov na pracovisku Informačného centra súdu o jedného zamestnanca). Ďalším markantným prínosom je, že v Registratúrnom stredisku súdu a v Zbierke listín obchodného registra sa vylúčila časovo náročná manipulácia s hotovosťou, pretože na týchto dvoch miestach boli pred zavedeným platobného terminálu poplatky uhrádzané v hotovosti. Zjednodušenie práce je merateľné aj v pokladni súdu, kde je od roku 2011 zamestnanec len na pol úväzku. Súčasne s úsporou pracovného fondu sa zvýšil komfort pri vybavovaní pre platiteľov poplatkov na súde, ktorí nepotrebujú kolkové známky ani nemusia platiť poplatky v pokladni súdu.

Na prevádzku platobného terminálu boli jednorazové náklady na jeho obstaranie vo výške 11 820,00 € s DPH, štvrťročná revízia predstavuje náklady vo výške 504,00 € s DPH. 

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2587

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: