Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Elektronické náramky pomôžu chrániť aj obete domáceho násilia

najpravo.sk • 6.5. 2013, 13:01

Ministerstvo spravodlivosti SR plánuje riešiť problém s preplnenými väznicami aj zavedením systému elektronického monitoringu osôb. Takýto projekt bude mať pozitívne spoločenské aj ekonomické dosahy, zefektívni výkon trestu odňatia slobody a najmä zvýši ochranu občanov pred páchateľmi trestných činov.

Priame náklady štátu na jedného väzňa predstavujú ročne vyše 13 500 eur. „Realizáciou elektronického monitoringu osôb tieto náklady odpadnú. Odsúdený bude môcť navyše riadne chodiť do práce, starať sa o rodinu a platiť dane," povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Elektronický monitoring by v určitých prípadoch mohol byť aj alternatívou výkonu väzby, no bude ho možné využiť aj na množstvo ďalších situácií, napríklad pri zabezpečovaní zákazu priblíženia. Dali by sa tak riešiť napríklad výtržníci, ktorí majú zákaz chodiť na športové, kultúrne alebo iné verejné podujatia, či prípady ochrany obetí domáceho násilia.

V civilnom konaní bude možné využiť elektronický monitoring napríklad pri kontrole výkonu predbežného opatrenia, ktorým sa účastníkovi konania zakáže vstúpiť do domu alebo bytu, v ktorom býva osoba vo vzťahu ku ktorej je dôvodne podozrivý z násilia. Rovnako bude možné riešiť zákazy priblíženia a tiež predbežné opatrenia v súvislosti s ochranou maloletých.

Dôležitým prínosom z pohľadu ochrany obetí trestných činov bude zavedenie elektronickej služby, ktorá bude upozorňovať na prítomnosť páchateľa. V prípade porušenia zákazu priblíženia dostane upozornenie nielen obslužný personál, ale aj osoba, ktorá je takýmto zákazom chránená.

Zavedenie elektronického monitoringu osôb si však vyžaduje významné vstupné investície, na ktoré v súčasnosti Ministerstvo spravodlivosti nemá vo svojej rozpočtovej kapitole prostriedky. Rezort sa preto usiluje získať zdroje z eurofondov v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS). „Bude to dobrá investícia, ktorá v konečnom dôsledku ušetrí štátu peniaze," konštatoval minister Borec.

Vzhľadom na pozitívne smerovanie doterajších rokovaní Ministerstvo spravodlivosti SR preto vydalo predbežné oznámenie o verejnom obstarávaní. Hoci v súčasnosti ešte nie je otázka financovania definitívne uzatvorená, cieľom predbežného oznámenia je dopredu informovať potenciálnych dodávateľov, aby sa pripravili na súťaž. „Keď to bude aktuálne, chceme mať v súťaži čo najviac relevantných firiem, aby sme vysúťažili optimálne riešenie za rozumnú cenu. Kľúčovou úlohou pre nás bude tiež príprava osobitného predpisu, ktorý stanoví detaily využitia monitorovacích zariadení v praxi," uzavrel minister Borec.

Podľa štúdie realizovateľnosti by sa do projektu elektronického monitoringu mohlo ročne zapojiť tisíc až dvetisíc osôb. Odhadované náklady na zavedenie systému v celej SR sa pohybujú okolo 27 mil. eur. Návratnosť investície sa podľa finalizovanej štúdie realizovateľnosti odhaduje na 5 rokov.

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1907

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: