Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Generálna prokuratúra využíva právo na opravu

najpravo.sk • 27.2. 2012, 15:28

Denník SME vo svojom článku od redaktora Miroslava Kerna pod názvom: „Polícia opäť vyšetruje tajné počítače pre obranu. Prokuratúra zastavila vyšetrovanie nákupu na obrane, polícia s ním opäť začala", zo dňa 24. 2. 2012, ktorý bol uverejnený na druhej strane printového vydania denníka SME a aj na svojej webovej stránke, uverejnil podľa Generálnej prokuratúry SR nepravdivé skutkové tvrdenie o postupe prokuratúry v trestnom stíhaní nákupu špeciálnych počítačov pre Ministerstvo obrany Slovenskej republiky. V článku autor uviedol: „Polícia opäť vyšetruje tajné počítače pre obranu. Prokuratúra zastavila vyšetrovanie nákupu na obrane, polícia s ním opäť začala". V nasledujúcom texte redaktor opäť opakuje tvrdenie v znení: „Hoci polícia aj prokuratúra zastavili preverovanie podozrivého nákupu štyristo špeciálnych počítačov pre ministerstvo obrany, teraz sa ním opäť zaoberajú".

Generálna prokuratúra ďalej uvádza, že redaktor v článku pokračuje v nepravdivých tvrdeniach aj v znení: „Vyšetrovanie zastavila najskôr polícia, a keď sa proti rozhodnutiu odvolalo ministerstvo, zastavila ho minulý rok v decembri aj špeciálna prokuratúra "z dôvodu, že skutok nie je trestný čin".

Miroslav Kern uverejnil tieto tvrdenia, napriek tomu, že mu z tlačového a informačného oddelenia Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky, dňa 23. 2. 2012 bola zaslaná na jeho otázku: „V akom štádiu je vyšetrovanie trestného oznámenia pána Galka? Bol v tejto veci niekto obvinený?" nasledujúca odpoveď: „Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru dňa 28. 10. 2011 zastavil trestné stíhanie z dôvodu, že skutok nie je trestným činom."

Keďže v predmetnom článku sú uvedené nepravdivé skutkové tvrdenia o postupe prokuratúry v tomto trestnom konaní, Generálna prokuratúra SR požiadala podľa § 7 odseku 1 zákona č. 167/ 2008 Z. z., zákona o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (tlačový zákon), o uverejnenie opravy nepravdivého skutkového tvrdenia v tomto znení:

Oprava

„Denník SME vo svojom článku od redaktora Miroslava Kerna pod názvom: „Polícia opäť vyšetruje tajné počítače pre obranu. Prokuratúra zastavila vyšetrovanie nákupu na obrane, polícia s ním opäť začala", z dňa 24.2.2012, ktorý bol uverejnený na druhej strane printového vydania denníka SME a na webovej stránke http://www.sme.sk/c/6272358/policia-opat-vysetruje-tajne-pocitace-pre-obranu.html, uverejnil nepravdivé skutkové tvrdenie o postupe prokuratúry pri trestnom stíhaní nákupu špeciálnych počítačov pre Ministerstvo obrany Slovenskej republiky.

V článku autor uviedol:

„Polícia opäť vyšetruje tajné počítače pre obranu. Prokuratúra zastavila vyšetrovanie nákupu na obrane, polícia s ním opäť začala". „Hoci polícia aj prokuratúra zastavili preverovanie podozrivého nákupu štyristo špeciálnych počítačov pre ministerstvo obrany, teraz sa ním opäť zaoberajú".

„Vyšetrovanie zastavila najskôr polícia, a keď sa proti rozhodnutiu odvolalo ministerstvo, zastavila ho minulý rok v decembri aj špeciálna prokuratúra "z dôvodu, že skutok nie je trestný čin".

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky, ani Úrad špeciálnej prokuratúry trestné stíhanie vo veci nákupu špeciálnych počítačov pre Ministerstvo obrany Slovenskej republiky nezastavil. Trestné stíhanie zastavil vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru dňa 28. 10. 2011 z dôvodu, že skutok nie je trestným činom. Následne Ministerstvo obrany Slovenskej republiky podalo sťažnosť proti uzneseniu o zastavení trestného stíhania, ktorú prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry dňa 1. 12. 2011, podľa § 193 odsek 1 písmeno c) Trestného poriadku zamietol, pretože nie je dôvodná. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ani prokuratúra vo všeobecnosti teda nezastavila trestné stíhanie v tejto veci.

Za tieto zverejnené nepravdivé informácie sa orgánom prokuratúry ospravedlňujeme."

Zdroj: Tlačová správa GP SR
Ilustračné foto: internet 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2046

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: