Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Bugár, Frešo a Figeľ rokovali s prezidentom o justícii a Čentéšovi

najpravo.sk • 17.12. 2012, 19:13

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič dnes prijal predsedov troch opozičných parlamentných politických strán, ktorí požiadali hlavu štátu o prijatie, aby diskutovali o stave a budúcnosti justície na Slovensku.

Na rokovaní bol prítomný predseda strany Most- Híd Béla Bugár, predseda SDKÚ – DS Pavol Frešo a predseda KDH Ján Figeľ.

Prezident Ivan Gašparovič po skončení rozhovorov konštatoval, že na margo prerokúvanej témy predostieral „konkrétne návrhy, o ktorých hovorím minimálne desať rokov. Či páni predsedovia budú s týmito mojimi návrhmi vystupovať aj v parlamente, či si ich osvoja alebo nie, to už nemôžem ovplyvniť."

Predsedovia troch opozičných parlamentných politických strán na rokovaní otvorili aj tému fungovania Generálnej prokuratúry. Prezident Ivan Gašparovič na margo tejto témy uviedol, že nebude vnímať nijaký politický tlak a to ani zo strany koalície, ani opozície. „Budem vnímať to, aby som rozhodol v zmysle ústavy pre budúcnosť fungovania prokuratúry. "

Ján Figeľ sa za hostí poďakoval za možnosť hovoriť na danú tému aj s hlavou štátu. Rešpektuje kompetencie prezidenta SR dané ústavou , ale uviedol, že „stav je neuspokojivý pre nás všetkých." Poznamenal, že súdy majú najnižšiu dôveryhodnosť z hľadiska všetkých sledovaných inštitúcií. „Chceme prispieť nielen diskusiou, ale aj hľadaním účinných riešení," povedal Ján Figeľ.

Na margo chýbajúcej hlavy Generálnej prokuratúry SR apeloval na prezidenta SR, aby v tejto veci rozhodol. Prezident Ivan Gašparovič doplnil, že kandidát na post generálneho prokurátora podal ústavnú sťažnosť na predpojatosť niektorých ústavných sudcov v senáte Ústavného súdu SR, ktorý mal rozhodovať o jeho sťažnosti ak ho nevymenoval. „Dňa 20. novembra 2012 mal ústavný súd rozhodnúť s konečnou platnosťou o jeho pôvodnej sťažnosti, či prezident koná v zmysle ústavy. Dnes som sa dozvedel, že ústavný súd túto ostatnú sťažnosť pána Čentéša prijal a že bude zrejme meniť členov senátu," povedal Ivan Gašparovič.

Po preštudovaní spisu v senáte, čo môže podľa jeho slov trvať aj niekoľko mesiacov, prezident zváži túto situáciu a rozhodne. Prezident SR na margo konkrétneho termínu povedal, že „či to bude teraz alebo po sviatkoch, to vám ešte nepoviem. Ale určite rozhodnem skôr ako som si sám predstavoval, že budem rozhodovať až po poslednom rozhodnutí ústavného súdu."

Ivan Gašparovič dôrazne pripomenul, že hneď po prvej, neplatnej voľbe generálneho prokurátora vyhlásil, že doterajší kandidáti – Dobroslav Trnka aj Jozef Čentéš by sa už o tento post nemali uchádzať. Celá predmetná kauza a jej riešenie je podľa neho v rukách poslancov NR SR.

Prezident SR zastáva názor, podľa ktorého je treba systém voľby generálneho prokurátora prebudovať tak, aby doň „čo najmenej mohli zasahovať politické strany." Hlava štátu sa prikláňa aj k možnosti, aby „menovanie generálneho prokurátora po zvolení v NR SR nemusel podpisovať prezident. Nech ho zvolí Národná rada SR s konečnou platnosťou," uzavrel tému dnešného rokovania s predsedami troch opozičných strán Ivan Gašparovič. 

Zdroj a foto: prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1331
Súvisiace články

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: