Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
Predplatné
Streda, 24. apríl 2024 | meniny má Juraj , zajtra Marek
TlačPoštaZväčšiZmenši

Znalci: Od 1. 1. 2013 nás môže byť ešte menej

najpravo.sk • 5.12. 2012, 05:06

Koncom novembra sa uskutočnilo stretnutie verejnej ochrankyne práv JUDr. Jany Dubovcovej s predstaviteľmi Slovenskej komory znalcov, jej viceprezidentmi Prof. Dr. Ing. Ivanom Haluškom, DrSc. a Ing. Mariánom Miškaninom, PhD. Na stretnutí sa spolu s verejnou ochrankyňou práv zúčastnil vedúci kancelárie verejnej ochrankyne práv PhDr. Marian Török a ďalší dvaja vedúci pracovníci kancelárie.

Základným obsahom diskusie boli problémy znalcov, ako sú obsiahnuté v „Správe verejnej ochrankyne práv o zbytočných prieťahoch v súdnom konaní v SR", v ktorej sa hovorí, že „Verejná ochrankyňa práv má vedomosť a opakovane pri preskúmavaní podnetov zisťuje, že zbytočné prieťahy v súdnych konaniach sú veľmi často z rôznych príčin spôsobované súdnymi znalcami. Tento problém je dlhodobý. Zodpovednosť zaň nesie Ministerstvo spravodlivosti SR, ktoré vedie zoznam súdnych znalcov a má vykonávať dohľad nad ich činnosťou."

Obidve strany sa zhodli na tom, že je veľmi naliehavé, aby Ministerstvo spravodlivosti, ale aj Slovenská komora znalcov ktorá preberá určitú mieru zodpovednosti za svojich členov, sa nielen zaoberali týmito problémami, ale aby účinne prispeli k ich riešeniu. Prediskutovali novo formulované úlohy Slovenskej komory znalcov a znaleckých ústavov pri urýchľovaní súdnych konaní, resp. pri odstraňovaní zbytočných prieťahov v ich konaní, ale aj pri znižovaní výskytu menej kvalitných, ba aj chybných posudkov súdnych znalcov a pri nie vždy znalcami zavinených prieťahov pri vypracovávaní a odovzdaní znaleckých posudkov.

Predstavitelia Slovenskej komory znalcov pripomenuli verejnej ochrankyni práv, že zmeny v systéme odmeňovania znalcov, predovšetkým zmeny v ich zdaňovaní a v systéme odvádzania odvodov, v podmienkach, keď znalci od roku 2004 nemali valorizovanú výšku svojich tarifných odmien, ktorá v hrubom tvorí cca 13 €, že to všetko vo vzájomnom systémovom spolupôsobení môže práve od 1. 1.2013 spôsobiť určitý odliv znalcov, čo môže negatívne vplývať na riešenie hore uvedených problémov.

Zástupcovia Slovenskej komory znalcov ocenili záujem a podporu verejnej ochrankyne práv na prehĺbení a skvalitnení činnosti komory vo vzťahu k jednotlivým skupinám znalcov, jednotlivým znaleckým odborom, ale aj vo vzťahu k jednotlivým krajom tak, aby nielen medzi znaleckými odbormi, ale aj medzi teritóriami sa zabezpečovala vyváženosť medzi potrebami znaleckých posudkov a počtom schopných a kvalifikovaných znalcov.

Zdroj: vop.gov.sk
Ilustračné foto: sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1234

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: