Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Výkonnosť slovenských prokuratúr

najpravo.sk • 11.4. 2012, 20:51

V trestnej oblasti v roku 2011 pôsobilo na Slovensku celkom 772 prokurátorov. Ide jednak o prokurátorov okresných a krajských prokuratúr, odborov Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky, ako aj Úradu špeciálnej prokuratúry.

V roku 2011 prokurátori v trestnej oblasti vybavili spolu 199 981 vecí a ukončili trestné stíhanie 51 521 osôb.

Počty podaných obžalôb

Prokurátori v minulom roku obžalovali celkom 30 232 osôb, a teda priemerný počet podaných obžalôb za rok 2011 na jedného prokurátora je 39.

Prokurátori uzatvorili dohody o vine a treste s 7 938 osobami. Schválením zmieru prokurátori ukončili trestné stíhanie voči 1 116 osobám. Podmienečné zastavili trestné stíhanie voči 4 172 osobám.

V roku 2011 generálny prokurátor SR rozhodol v 77 prípadoch o zrušení právoplatných rozhodnutí v prípravnom konaní.

Tu je potrebné konštatovať, že v roku 2011 bolo v registri pre trestné oznámenia zaevidovaných 1 695 vecí (priemer na 1 mesiac bol asi 141 vecí). Pričom tento rok je ku dňu 22. 3. 2012 zaevidovaných už 593 (priemerný nápad na mesiac by bol už 198 vecí, čo je údaj za ani nie tri mesiace), pričom pri zachovanom trende za rok by toto číslo bolo 2376 vecí. Obdobne je to aj pri ostatných registroch evidovaných na trestnom odbore.

Na čo zákonodarca nepamätal

Po prijatí nových trestných kódexov na prokurátora ako pána prípravného konania prešli viaceré oprávnenia vyšetrovateľa (prokurátor teraz rozhoduje vo všetkých trestných veciach, kde je vedené trestné stíhanie proti určitej osobe), pričom aj konanie o odklonoch (najmä o dohode o vine a treste a zmieri) je časovo a administratívne náročné, na čo zákonodarca nepamätal a nenavýšil potrebné počty prokurátorov a odborných pracovníkov.

Odbor osobitného učenia

Skladba trestnej činnosti odboru osobitného určenia pozostáva z organizovanej násilnej kriminality, majetkovej, hospodárskej a drogovej kriminality a kriminality v policajnom zbore. Ide napríklad aj o verejnosti známe trestné veci, v ktorých sú stíhané osoby – členovia skupiny „Jakšíkovcov", „Takáčovcov", členovia tzv. bankomatovej, bytovej alebo drogovej mafie.

V roku 2011 napadlo na tento odbor prokuratúry celkovo 71 vecí. Ide o trestné veci, v ktorých sa vykonáva dozor v prípravnom konaní alebo sa zastupuje obžaloba pred súdom. Proti 105 osobám bolo vznesené obvinenie, v 17 prípadoch boli trestné veci realizované väzobným spôsobom a v 7 prípadoch bolo prípravné konanie ukončené podaním obžaloby.

Prokurátori v netrestnej oblasti

V netrestnej oblasti v roku 2011 pôsobilo celkom 129 prokurátorov. Viacerí z nich však (najmä na menších okresných prokuratúrach) okrem netrestných vecí vybavujú aj trestné veci.

V roku 2011 prokurátori v netrestnej oblasti vybavili celkom 18 389 vecí. Podali 1 167 protestov prokurátora proti rozhodnutiam a opatreniam orgánov verejnej správy. Úspešnosť protestov bola 89,59 %. Na účel odstránenia porušovania zákonov podali 1693 upozornení prokurátora. Úspešnosť upozornení bola 97,45 %.

V orgánoch verejnej správy v roku 2011 prokurátori vykonali 1 401 previerok zachovávania zákonnosti.

Do začatého občianskeho súdneho konania prokurátori vstúpili v 2 031 veciach. Vo väčšine prípadov išlo o veci, ktoré sa týkali výchovy maloletých detí a vecí v ktorých sa konalo o pozbavení alebo obmedzení spôsobilosti na právne úkony. Prokurátori podali celkom 83 návrhov na začatie občianskeho súdneho konania.

V roku 2011 prokurátori krajských prokuratúr a generálnej prokuratúry vybavili celkom 1 671 podnetov na podanie mimoriadneho dovolania proti právoplatným rozhodnutiam súdov v občianskoprávnych a obchodnoprávnych veciach. Najvyšší súd SR, ktorý o týchto dovolaniach rozhoduje v roku 2011 rozhodol o 171 mimoriadnych dovolaniach generálneho prokurátora. Vyhovel 128 mimoriadnym dovolaniam (úspešnosť 74,8 %).

Medializované kauzy stoja desaťtisíce eur

Osobitnú pozornosť si zasluhujú dožiadania o právnu pomoc v medializovaných kauzách (deflympiáda, bytová mafia, obchodovanie s prekurzormi, emisie a ďalšie) kde v jednotlivých veciach boli dožiadané desiatky cudzích štátov, čo si vyžaduje enormné nároky na prokurátorov vybavujúcich agendu, ale aj na finančné zaťaženie rozpočtu prokuratúry z titulu nutnosti zabezpečenia oficiálnych prekladov, čo predstavuje rádovo desiatky tisíc eur v každej veci.

Disciplinárky proti prokurátorom

Organizačný a kontrolný odbor zamestnáva celkovo 16 prokurátorov, pričom jeho právomoci sú rozsiahle. Zastupuje Generálnu prokuratúru SR v súdnych sporoch, kde je žalovanou stranou, vybavuje žiadosti o náhradu škody podľa zákona č. 514/2003 Z. z. a vedie tiež evidenciu disciplinárnych konaní proti prokurátorom. V roku 2011 ich bolo 15.

Register trestov

Štatistické údaje sú zaujímavé aj ohľadom Registra trestov Generálnej prokuratúry. Zaujalo nás predovšetkým to, že kým pre občanov bolo vybavených celkovo 54 451 žiadostí o výpis z registra trestov v papierovej forme, elektronicky v režime „na počkanie" až 228 387 žiadostí. Pevne veríme, že táto forma vydávania výpisov z registra trestov sa zavedie čoskoro na všetkých prokuratúrach.

Všetky zverejnené údaje si pozrite na stránke Generálnej prokuratúry SR

Zdroj: GP SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2062

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: