Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
Predplatné
Piatok, 26. apríl 2024 | meniny má Jaroslava , zajtra Jaroslav
Svetový deň duševného vlastníctva
TlačPoštaZväčšiZmenši

Generálna prokuratúra sa vyjadrila k únikom informácií z polície

najpravo.sk • 10.11. 2011, 16:14

Generálna prokuratúra SR vydala stanovisko k vyjadreniam Ministerstva vnútra SR pre médiá o zrušení obvinenia v prípade úniku informácií z policajných databáz, ktoré vám prinášame v plnom znení:

Podľa platného Trestného poriadku o zákonnosti uznesenia o vznesení obvinenia rozhoduje dozorujúci prokurátor, ktorý musí rozhodnúť na základe znalosti spisu a zadovážených dôkazov. Ani minister vnútra SR ani jeho hovorca nie sú oprávnení nazerať do vyšetrovacieho spisu a preto nemôžu poznať stav dôkazov a vyjadrovať akékoľvek pochybnosti nad rozhodnutím prokurátora Krajskej prokuratúry v Bratislave. Rozhodnutie prokurátora Krajskej prokuratúry v Bratislave musia rešpektovať.

Súhlasíme s tým, že neoprávnené uverejňovanie informácií z polície by nemalo zostať bez následkov bez ohľadu na to ktorej osoby z Ministerstva vnútra Slovenskej republiky sa to týka.

Únik utajovaných skutočností Úradu boja proti organizovanej kriminalite je aj podľa prokuratúry trestným činom za predpokladu, že materiál je označený niektorým zo stupňov utajenia.

O tom svedčí aj tá skutočnosť, že dozorujúca prokurátorka zrušila iba uznesenie o vznesení obvinenia (§ 206 Trestného poriadku), ale nezrušila uznesenie o začatí trestného stíhania (§ 199 ods. 1 Trestného poriadku).

V danom prípade sa jednalo o vznesenie obvinenia z úmyselného trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa (§ 326, ods. 1, písmeno c) Trestného zákona) a z výpovede obvinenej ani z iných dôkazov nevyplynulo, že by bola naplnená subjektívna stránka trestného činu, pre ktorý jej bolo vznesené obvinenie.

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky vykonáva v tejto veci dohľad a preto riaditeľ trestného odboru Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky JUDr. Tibor Šumichrast bol oprávnený zisťovať stav trestného konania najmä, ak mu to uložila porada vedenia Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky, ako aj v súvislosti s ukončením činnosti vojenskej súčasti prokuratúry, ktorá vec dozorovala."

Zdroj informácií: www.genpro.gov.sk
Ilustračné foto: internet 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2119

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: