Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Sudcovia sa už môžu vyjadrovať pre médiá

najpravo.sk • 15.4. 2012, 22:36

Do konca minulého roka boli sudcovia povinní sa zdržať verejného vyslovovania svojho názoru o veciach prejednávaných súdmi.

Od januára tohto roku sú už sudcovia povinní sa zdržať verejného vyslovovania svojho názoru len o veciach prejednávaných súdmi, ktoré nie sú právoplatne skončené, keďže zákaz možnosti vyjadrovať sa k súdnym rozhodnutiam zo strany sudcu nemožno vnímať v absolútnom význame. Sudca teda môže právoplatné rozhodnutia komentovať, podrobovať ich odbornej kritike alebo zaujímať k nim vlastné postoje.

1. apríla 2012 nadobudla účinnosť novela Spravovacieho a kancelárskeho poriadku pre súdy (vyhláška č. 94/2012 Z. z.), ktorá reaguje aj na túto legislatívnu zmenu v zákone o sudcoch (konkrétne § 30 ods. 11 zákona č. 385/2000 Z. z.) a zakotvuje možnosť styku samotných sudcov s médiami, a teda od 1. apríla styk s médiami zabezpečuje na súde hovorca súdu a v odôvodnených prípadoch predseda súdu alebo aj samotný sudca. Sudca sa teda v odôvodnených prípadoch už môže pre médiá vyjadrovať k právoplatným rozhodnutiam. 

Zdroj: Portál právnych predpisov
Ilustračné foto: stock.xchng

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2301

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: