Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Ladislav Tichý: Prokuratúra potrebuje zmeny

najpravo.sk • 14.11. 2011, 21:20

Generálna prokuratúra dnes zverejnila vyjadrenie prvého námestníka generálneho prokurátora JUDr. Ladislava Tichého o súčasnom stave na prokuratúre, ktoré vám prinášame v plnom znení:

„Súčasnú situáciu, v ktorej nie je vymenovaný generálny prokurátor nespôsobila Generálna prokuratúra Slovenskej republiky, ani ju nemôže ovplyvniť. K opakovaným vyjadreniam publikovaným v médiách a vyjadrenia politikov o súčasnom fungovaní prokuratúry chcem pripomenúť:

O návrhu kandidátov na funkciu generálneho prokurátora a o voľbe generálneho prokurátora rozhodujú politici v Národnej rade Slovenskej republiky. Z procesu opakovaného návrhu kandidáta na funkciu generálneho prokurátora a voľby generálneho prokurátora bola zrejmá rôznorodá predstava politikov a nemožnosť dohodnúť sa. A výsledkom boli rozpory.

Práca na prokuratúre je prísne profesionálna a taká by mala byť aj voľba generálneho prokurátora.

Súčasný spôsob voľby generálneho prokurátora v Národnej rade Slovenskej republiky na základe návrhu poslancov v parlamente sa ukazuje ako nevhodný a bola by zrejme vhodná zmena Ústavy SR a zákona o prokuratúre, alebo zákonom zriadený nový nezávislý orgán - Štátna prokurátorská rada (Rada starších prokurátorov), ktorá by sa zaoberala návrhom a voľbou generálneho prokurátora, ako aj inými otázkami týkajúcimi sa prokuratúry.

V tomto orgáne by mala byť zastúpená zákonodarná moc aj výkonná moc. Benátska komisia odporúča, aby nadpolovičnú väčšinu členov takéhoto orgánu tvorili prokurátori. Mohli by v ňom mať zastúpenie aj odborníci: prezident Slovenskej republiky, alebo ním nominovaný zástupca, zástupcovia nominovaní Národnou radou Slovenskej republiky (poslanci), zástupca nominovaný ministrom spravodlivosti Slovenskej republiky, zástupca nominovaný ministrom vnútra Slovenskej republiky, zástupca nominovaný Súdnou radou, zástupcovia nominovaní Slovenskou advokátskou komorou, Slovenskou komorou exekútorov.

Takýto orgán predpokladá aj Benátska komisia. Posunul by prokuratúru vpred a ochránil by ju pred politickými vplyvmi. Jedine to by mohlo zaručovať potrebnú mieru stability prokuratúry, nie politický vplyv prostredníctvom členov výberových komisií, ktorí nemusia mať právnické, ani len vysokoškolské vzdelanie. Takto kreovaná výberová komisia nemôže kvalifikovane posúdiť, či uchádzač spĺňa podmienky na vymenovanie do funkcie prokurátora alebo vedúceho prokurátora.

Prokuratúra určite potrebuje zmeny, ale nie zmeny, ktoré by mohli zapríčiniť nižšiu odbornú úroveň. V žiadnom prípade sa nemôže podieľať na výbere personálneho obsadenia na prokuratúre ten, kto nemá právnické vzdelanie, nemá justičné skúšky a nevykonával funkciu sudcu, prokurátora alebo advokáta v praxi."

Zdroj: www.genpro.gov.sk
Ilustračné foto: www.sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1387

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: