Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Návrat do 50. rokov minulého storočia

Edmund Horváth • 3.3. 2011, 21:30

Najvyšší súd Slovenskej republiky (NS SR) zverejnil osem zásadných pripomienok k návrhu zákona o prokuratúre. Úvodom konštatuje, že pokiaľ by bol návrh prijatý, znamenal by výrazné ohrozenie nezávislého dozoru nad priebehom vyšetrovania, pretože by umožnil zásah politikov do celého procesu, rovnako ako v období politických procesov typu Milada Horáková v 50. rokoch minulého storočia.

Negatívne pokyny

NS SR je toho názoru, že namiesto absolútneho zákazu negatívnych pokynov by bolo vhodné posilniť vnútornú kontrolu v rámci prokuratúry o inštitút preskúmania zákonnosti negatívneho pokynu. Pripomenul, že nadriadený prokurátor nemôže vydať pokyn, aby podriadený prokurátor nepodal riadny opravný prostriedok v neprospech obvineného. Z novej koncepcie nie je zrejmé, či nadriadený prokurátor môže podaný opravný prostriedok vziať späť. Navrhovaný zákaz pre nadriadeného prokurátora, aby podriadený prokurátor nepodal mimoriadny opravný prostriedok je nelogický; môže sa týkať len návrhu na obnovu konania, lebo dovolanie môže podať len generálny prokurátor.

Funkčné obdobie generálneho prokurátora

Najvyšší súd nevidí dôvod, prečo by mala byť funkcia generálneho prokurátora obmedzená v novej úprave len na jedno funkčné obdobie. Navrhuje ponechať doterajšiu právnu úpravu, podľa ktorej tá istá osoba môže byť vymenovaná za generálneho prokurátora opakovane, najviac na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia alebo predĺžiť funkčné obdobie generálneho prokurátora tak, aby zohľadňovalo nemožnosť opakovaného vymenovania tej istej osoby do funkcie generálneho prokurátora.

Ingerencia ministerstva do činnosti prokuratúry

Ministerstvo spravodlivosti SR ako ústredný orgán štátnej správy pre súdy a väzenstvo nie je orgánom nadriadeným prokuratúre, uvádza ďalej NS SR. Prokuratúra je samostatná hierarchicky usporiadaná jednotná sústava štátnych orgánov na čele s generálnym prokurátorom, nie ministrom spravodlivosti a v súčasnosti nie je podriadená ani ministerstvu spravodlivosti, ani vláde.

Z tohto dôvodu je neprípustné, aby v záujme jednotného uplatňovania zákonov a ostatných všeobecne záväzných právnych predpisov vydávalo ministerstvo spravodlivosti, po vyjadrení generálneho prokurátora (t.j. bez ohľadu na jeho názor), stanoviská, ktoré budú záväzné pre prokurátorov. Tento záver nemôže zmeniť ani ďalšia časť návrhu, kde sa uvádza, že ministerstvo vydá svoj pokyn po vyjadrení generálneho prokurátora.

Návrh na začatie disciplinárneho konania proti prokurátorovi

Navrhovaná novela má rozšíriť okruh osôb oprávnených podať návrh na začatie disciplinárneho konania proti prokurátorovi. NS SR namieta, že prokurátori nie sú podriadení ani ministerstvu spravodlivosti, ani žiadnemu inému ministerstvu, ktorémukoľvek inému ústrednému orgánu štátnej správy, ani verejnému ochrancovi práv. Pôsobnosť verejného ochrancu práv sa navyše na prokuratúru nevzťahuje, nevidia preto žiadny racionálny dôvod na to, prečo by mali mať minister spravodlivosti a verejný ochranca práv právo podať proti prokurátorovi návrh na začatie disciplinárneho konania.

Hlbšia analýza

V prípade záujmu o podrobné preštudovanie zásadných pripomienok NS SR k novele zákona o prokuratúre kliknite SEM. 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1189

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: