Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Výpis z registra trestov na počkanie

najpravo.sk • 2.11. 2015, 17:58

AKTUALIZOVANÉ 02. 11. 2015

Vážení čitatelia,

nižšie uvedený článok už nie je od 1. novembra 2015 aktuálny vzhľadom k tomu, že od 01.11.2015 nadobudla účinnosť novela zákona o e-governmente (zákon č. 273/2015 Z. z.), v súlade s ktorou bol novelizovaný okrem iného aj zákon o registri trestov a zákon o súdnych poplatkoch.  

Od tohto dátumu už nie je možné vybaviť si výpis a odpis registra trestov na prokuratúre s výnimkou Registra trestov Generálnej prokuratúry SR (pracovisko - Kvetná 13, Bratislava).

V súlade s uvedenou novelou od 01.11.2015 zaniká vydávanie výpisov a odpisov registra trestov na prokuratúrach a nastáva zmena výšky poplatku pri žiadostiach podaných na pracoviskách integrovaného obslužného miesta Slovenskej pošty (celková výška poplatku na pošte je 3,90 eur). V podateľni registra trestov sa uhrádza poplatok v nezmenenej výške 4 eurá.

 

------

 


Potreba obstarať si výpis z registra trestov sa z času na čas vyskytne skoro u každého človeka. Či už v súvislosti s nástupom do novej práce alebo v súvislosti so zasielaním prihlášky do výberového konania prípadne pri vybavovaní rôznych dokladov či povolení.

Prečítajte si tiež: Výpis z registra trestov už aj na niektorých poštách

Času je málo, termín na predloženie výpisu z registra trestov častokrát horí a čakanie na zásielku z Generálnej prokuratúry obsahujúcu žiadaný výpis je útrapné. Je tu však aj iná možnosť, ktorá však ešte stále nie je dostatočne známa širokej verejnosti.

Výpis z registra trestov na počkanie

V súčasnej hektickej dobe, kedy je času málo a človek potrebuje mať k dispozícii úradné písomnosti čo najskôr, je naideálnejším riešením, pokiaľ požadované doklady či iné písomnosti vybaví na počkanie. Nie, nesnívame. Ohľadom výpisu z registra trestov je tu už pár rokov realita.

Generálna prokuratúra už od roku 2007 postupne zavádza na niektorých okresných prokuratúrach možnosť obdržať výpis z registra trestov na počkanie. Znamená to, že občan navštívi okresnú prokuratúru, ktorá výpisy na počkanie vydáva a výpis dostane po odovzdaní žiadosti a kolkových známok prakticky ihneď.

Toto bude určite za príplatok

Omyl. Vydanie výpisu z registra trestov na počkanie stojí rovnako ako vydanie výpisu "klasickou cestou", teda 4 eurá (od 1.10.2012 sa zvýšila suma poplatku z 3 na 4 eurá). Podotýkame však, že tento poplatok sa platí len kolkovými známkami, ktoré sa nedajú zakúpiť na okresných prokuratúrach. Musíte ich teda mať vo vrecku už pri podávaní žiadosti o výpis. Návšteve prokuratúry teda musí predchádzať návšteva pošty.

Pozor! Ako oznámila Generálna prokuratúra SR na svojom webe, v prípade nedostatku kolkov môžu občania od 8. 10. 2012 zaplatiť správny poplatok v hotovosti priamo na pracoviskách všetkých okresných prokuratúr. 

Nezabudnúť

Pokiaľ teda potrebujete výpis z registra trestov na počkanie, nezabudnite:

  • zakúpiť si kolkové známky v hodnote 4 eurá (od 1. 10. 2012)
  • zobrať so sebou originál občianskeho preukazu alebo iného dokladu preukazujúceho totožnosť. 
  • pre istotu mať pri sebe originál rodného listu za účelom overenia mien, priezvisk a rodných priezvisk rodičov
  • pokiaľ ste splnomocnenec, tak úradne overené splnomocnenie a originál vlastného občianskeho preukazu a originál občianskeho preukazu splnomocniteľa. Splnomocnenie nesmie byť staršie ako 30 dní
  • ak ste cudzinec, je potrebné mať pri sebe rodný list preložený do štátneho jazyka a cestovný doklad  alebo iný doklad preukazujúci totožnosť

Nič nie je dokonalé

Všetko by bolo ideálne, pokiaľ by sa výpisy z registra trestov dali vybaviť na počkanie na každej okresnej prokuratúre. Bohužiaľ to je len hudbou budúcnosti. V súčasnosti funguje v režime na počkanie len 21 prokuratúr.

Pokiaľ vo vašom okrese prokuratúra nevydáva výpisy z registra trestov na počkanie a nemôžete navštíviť prokuratúru, ktorá takto výpisy vydáva, možete samozrejme požiadať o výpis "klasickou" cestou, ktorá zahŕňa návštevu okresnej prokuratúry, podanie žiadosti a čakanie približne 2 - 3 dni, kým výpis dôjde poštou na uvedenú adresu.

Zoznam prokuratúr, ktoré vám vydajú výpis z registra trestov na počkanie

Bratislavský kraj

Register trestov GP SR v Bratislave na Kvetnej 13 

Trnavský kraj

Okresná prokuratúra Trnava

Trenčiansky kraj

Okresná prokuratúra Trenčín

Okresná prokuratúra Považská Bystrica

Okresná prokuratúra Prievidza 

Nitriansky kraj

Okresná prokuratúra Nitra

Okresná prokuratúra Komárno

Okresná prokuratúra Levice 

Okresná prokuratúra Topoľčany 

Žilinský kraj

Okresná prokuratúra Žilina

Okresná prokuratúra Ružomberok

Okresná prokuratúra Námestovo

Banskobystrický kraj

Okresná prokuratúra Banská Bystrica

Okresná prokuratúra Lučenec

Okresná prokuratúra Revúca

Okresná prokuratúra Žiar nad Hronom

Prešovský kraj

Okresná prokuratúra Prešov

Okresná prokuratúra Bardejov

Okresná prokuratúra Humenné

Okresná prokuratúra Poprad

Košický kraj 

Okresná prokuratúra Košice I

Okresná prokuratúra Spišská Nová Ves 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 6755

Nový príspevok

Zapis

Takze zo ŠTATNOU prácou sa mozem rozluciť ci mam sancu ? ked som mal rozudok : TR. ZAKON UPUSTA OD POTRESTANIA

Domino | 12.03.2014 17:52
dominovi

RT sa nemaže, tresty za zahladzujú alebo sa odsúdený osvedčuje. Záznamy sa stále vedú v RT - doživotne. Zahladené a osvedčené tresty sa vo výpise RT neuvádzajú. / "vymažú sa"/ V odpise RT budú uvedené navždy.

EV | 12.03.2014 09:57
Zapis

a to sa nemaze po niekolkych rokov ? :) Ked som mal rozsudok : TR. ZAKON UPUSTA OD POTRESTANIA takze zo statnou prácou sa možem rozluciť ?

Domino | 10.03.2014 14:31
dominovi

Áno. upustenie od potrestania sa oznamuje registru trestov.

EV | 04.03.2014 16:48
Zapis

Ja by som sa chcel spýtať ked som mal taky rozsudok že: TR. ZAKON UPUSTA OD POTRESTANIA. tak bude to v registry trestov ?

domino | 04.03.2014 13:54
register

Dobry den,pred 8 rokmi som mal podmienku 6mesiacov na 1,5roka.V skušobnej dobe som sa osvedčil.Momentalne mam ponuku na zamestnanie,kde je potrebne mať čisty vypis z registra trestov.Budem ho mať ???

tatranec | 07.07.2013 16:21
pre lucci

Nie je to také jednoduché. Zaplatila ste dlžné výživné ? platíte bežné výživné ? Súd má rok na to, aby zistil ako ste sa správala v podmienke, či ste viedla riadny život , či ste nespáchala nejaké priestupky, prípadne ďalší trestný čin, až potom rozhodne o tom či Vám premení podmienku na výkon trestu alebo Vás osvedčí. Ale ak nemáte zaplatené výživné rátajte z následkom.

EV | 11.06.2013 09:08
podmienka

dobry den,mala som danu podmienku za neplatenie vyzivneho od 7.3.2012 do 7.3.2013 ako je mozne ze mi podmienka do dnes nebola zmazana z registra trestov

lucci | 08.06.2013 13:04
PoUtStŠtPiSoNe
: