Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Druhá vlna zmien v justícii

Admin 3 • 12.8. 2011, 17:54

Vláda na svojom včerajšom zasadnutí schválila návrh novely zákona o sudcoch, ktorým mieni opätovne zaviesť pravidelné päťročné hodnotenie práce sudcov jednak v oblasti kvality ako aj kvantity rozhodovania, pričom výborné hodnotenie by malo znamenať možnosť kariérneho rastu sudcu a zlé hodnotenie riziko odvolania z funkcie sudcu cestou disciplinárneho konania.

Štatistické listy

V rámci kontroly mieni ministerstvo spravodlivosti tiež zaviesť ročné štatistické listy zamerané predovšetkým na kvantitu rozhodovaných vecí sudcom. Ako uviedla na tlačovej besede ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, pôjde aj o formu kontroly predsedov súdov a zároveň aj ministerstva spravodlivosti, či sa využívajú ich kompetencie, ktoré majú.

Oddelenie pozícií predsedu Súdnej rady a predsedu Najvyššieho súdu

Prax ukázala, že pokiaľ sa takto skoncentruje moc v „zlých rukách", je to zlé pre celý justičný systém. Ministerka je toho názoru, že funkcie predsedu Súdnej rady a predsedu Najvyššieho súdu by mali byť oddelené. Zavedenie uvedenej zmeny do praxe však predpokladá podporu opozičných poslancov, keďže musí byť realizovaná formou novely Ústavy Slovenskej republiky.

Nový systém volieb do Súdnej rady

Ministerka spravodlivosti prezentovala tiež svoju predstavu o systéme volieb do Súdnej rady, a to tak, aby sudcovia volili svojich zástupcov takým spôsobom, aby za obvod každého krajského súdu bol v Súdnej rade aspoň jeden zástupca. Podľa ministerky by boli takto záujmy krajov lepšie reprezentované v Súdnej rade a zároveň by si sudcovia volili človeka, ktorého poznajú a nie človeka, ktorého im niekto „napísal na papierik".

Novela Občianskeho súdneho poriadku

Ako sme už na stránkach portálu najpravo.sk uviedli, novela Občianskeho súdneho poriadku, ktorá bola včera schválená vládou, má za cieľ zrýchliť občianske súdne konanie zavedením procesných lehôt, v rámci ktorých by súdy boli povinné vydať určité procesné rozhodnutia, taktiež má posilniť pozíciu súdov pri nútenom výkone rozhodnutí týkajúcich sa výchovy maloletých detí, má zaviesť formuláre, zmenu príslušnosti vo veciach ochrany osobnosti či obmedziť obštrukcie vo forme predkladania tzv. PN-iek ako formy ospravedlnenia účasti na pojednávaní.

K daným témam si pozrite tiež:

Program posledného rokovania vlády – kliknite SEM

Tlačovú správu o plánovaných zmenách v justícii schválených vládou – kliknite SEM

Tlačovú správu Ministerstva spravodlivosti - kliknite SEM

Tlačovú besedu po rokovaní vlády (vyjadrenia Ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej nájdete od 14:30 minúty) 

 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1484

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: