Utorok, 30. apríl 2024 | meniny má Anastázia , zajtra Sviatok práce
Predplatné
Utorok, 30. apríl 2024 | meniny má Anastázia , zajtra Sviatok práce
TlačPoštaZväčšiZmenši

Sudcovia kritizujú návrhy zmien v oblasti súdnej moci

najpravo.sk • 25.3. 2014, 12:39

Na konferencii združenia Sudcovia „Za otvorenú justíciu" dňa 21. marca 2014 v Bratislave po zhodnotení súčasnej situácie v súdnictve bolo prijaté nasledovné stanovisko:

"Sudcovia negatívne vnímajú proces prijímania závažných legislatívnych zmien týkajúcich sa súdnej moci na základe poslaneckých návrhov priamo v parlamente, z ktorého boli sudcovia úplne vylúčení. Navrhované zmeny sa pritom týkajú všetkých kľúčových zákonov a ustanovení Ústavy SR, ktoré boli prijímané koncom 90-tych rokov, po dlhých a komplikovaných rokovaniach medzi zástupcami sudcov, vlády a parlamentu, a ktoré boli podmienkou pre vstup Slovenska do Európskej únie. Tieto zákonné ustanovenia vychádzali z európskych štandardov na nezávislosť súdnej moci a mali by byť plne rešpektované aj v súčasnosti.

Neprijateľné sú najmä snahy zavedenia bezpečnostných previerok sudcov a možnosť ich odvolania z funkcie inak ako v rámci riadneho disciplinárneho alebo trestného konania. Z poslaneckých návrhov nie je zistiteľné, prečo sa stal nevyhovujúci doterajší spôsob kreovania súdnej rady a je potrené zmeniť jej kreovanie spôsobom posilňujúcim vplyv Vlády SR a Národnej rady SR. Nie je zistiteľné aké konkrétne dopady budú mať navrhované úpravy na efektivitu a dôveryhodnosť slovenských súdov. Ako jediný pozitívny krok hodnotíme zmenu spočívajúcu v oddelení predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR.

Vyzývame preto poslancov Národnej rady SR, aby ďalej nepokračovali v legislatívnom procese bez riadnej odbornej diskusie a možnosti pripomienkovať tieto závažné zmeny predovšetkým zo strany sudcov.

Je zarážajúce, že k takýmto snahám zákonodarnej a výkonnej moci nezaujala žiadne stanovisko Súdna rada SR ako najvyšší reprezentant súdnictva, od ktorej sudcovia a verejnosť právom očakávajú, že by mala byť hlavným garantom nezávislosti súdnej moci. Nečinné sú aj sudcovské rady, hoci sú orgánmi samosprávy súdov.

O súčasnej situácii preto budeme informovať medzinárodné sudcovské asociácie a požiadame ich o monitorovanie Slovenskej republiky z hľadiska dodržiavania základných kritérií a podmienok pre demokratický právny štát.

JUDr. Katarína Javorčíková
prezidentka ZOJ"

Výzva Združenia sudcov Slovenska

Združenie sudcov Slovenska zaslalo už pred pár týždňami poslancom Národnej rady Slovenskej republiky nasledovnú otvorenú výzvu v súvislosti s prerokovaním a prijatím ústavného zákona, ktorý sa týka súdnej moci a sudcov Slovenskej republiky:

„Žiadame poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, aby pri rokovaní o predloženom návrhu ústavného zákona, ktorý sa má dotýkať súdnictva a sudcov Slovenskej republiky, uplatňovali rovnaký meter na všetkých ústavných činiteľov. Ďalšia dehonestácia a kriminalizácia justície povedie opäť ku zníženiu vymožiteľnosti práva a môže byť vnímaná aj ako odvádzanie pozornosti od káuz typu „gorila", ktoré zaťažujú politické garnitúry bez toho, aby viedli k vyvodeniu trestnoprávnej či politickej zodpovednosti.

Prijatím ústavného zákona by došlo k narušeniu historickej rovnosti zákonodarnej, výkonnej a súdnej moci, ktorá posúva súdnictvo do pozície závislosti a podriadenosti.

Snaha o ústavnú zmenu, ktorou sa majú vytvoriť podmienky pre preverovanie sudcov Národným bezpečnostným úradom za konanie, ku ktorému došlo pred jej prijatím, je právne retroaktívnou a znamená bezprecedentný zásah do základných princípov demokratického a právneho štátu, za ktorý sa Slovenská republika považuje podľa jej ústavy.

JUDr. Dana Bystrianská
prezidentka Združenia sudcov Slovenska"

Zdroj: OZ Za otvorenú justíciu, Združenie sudcov Slovenska
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1575

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: