Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezident udelil prvú tohtoročnú milosť

najpravo.sk • 25.3. 2014, 12:04

Podľa Článku 102 ods. 1 písm. j/ Ústavy Slovenskej republiky prezident odpúšťa a zmierňuje tresty uložené súdmi v trestnom konaní a zahládza odsúdenie formou individuálnej milosti alebo amnestie.

Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič udelil minulý týždeň prvú individuálnu milosť v tomto roku, pričom žiadostí o udelenie milosti obdržal tento rok už 61. V priebehu minulého roka udelil prezident len jednu milosť, pričom obdržal celkovo 353 žiadostí. Najviac individuálnych milostí udelil prezident v roku 2010, celkovo 7.

Milosť za prečin spáchaný v doprave

Prvou tohtoročnou milosťou odpustil prezident Slovenskej republiky odsúdenému M.K. zvyšok trestu zákazu činnosti viesť motorové vozidlá všetkého druhu, ktorý mu bol uložený za prečin spáchaný v doprave.

Odsúdený svojím konaním nespôsobil ublíženie na zdraví inej osoby, ani nespôsobil žiadnu škodu na majetku. Pred spáchaním skutku viedol bezúhonný život, nebol súdne trestaný.

Udelenie milosti odporučil tiež minister spravodlivosti Slovenskej republiky. S jeho názorom sa stotožnil prezident Slovenskej republiky a zvyšok trestu zákazu činnosti odsúdenému odpustil s účinkom zahladenia odsúdenia.

Aj minulý rok prezident odpustil trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá

V jedinej minuloročnej milosti dňa 1. 7. 2013 odpustil prezident Slovenskej republiky odsúdenému J.K. podmienečný trest odňatia slobody vo výmere dva roky a zvyšok trestu zákazu činnosti viesť motorové vozidlá akéhokoľvek druhu, ktorý mu bol uložený v trvaní štyri roky.

Podstata skutku, za ktorý bol odsúdený spočívala v tom, že viedol osobné motorové vozidlo, pri vedení ktorého neprispôsobil rýchlosť jazdy stavu a povahe vozovky, v hmle prehliadol pred ním idúcu nákladnú súpravu a narazil do zadnej časti jej návesu. V dôsledku tohto nárazu jeho spolujazdec utrpel zranenia, ktorým podľahol.

„Odsúdený skutok oľutoval, išlo o jeho kolegu a blízkeho priateľa, uvedomuje si však, že žiadna ľútosť nedokáže navrátiť život jeho priateľa. Manželku priateľa odškodnil nad rámec sumy, ktorú požadovala. J.K. viedol pred spáchaním skutku usporiadaný a bezúhonný život. V mieste bydliska požíval dobrú povesť." uvádzalo sa odôvodnení milosti

Zdroj a foto: prezident.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1994

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: