Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Štátna tajomníčka žiada o revíziu exekúcií

najpravo.sk • 4.9. 2013, 22:37

V poslednom období rezonuje celospoločenský problém týkajúci sa nárastu počtu dôchodcov, ktorých dôchodkové dávky sú predmetom exekúcie z titulu nesplácania úverov, ktoré im poskytujú nebankové subjekty. Podľa informácii Sociálnej poisťovne sú exekúcie na návrh nebankových spoločností vedené v prípade takmer 27000 dôchodcov, pričom celkový počet vykonávaných zrážok z dôchodkových dávok sa aktuálne blíži k hranici 40000, uvádza sa v úvode listu štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky Moniky Jankovskej adresovanej súdom. 

„Keďže ide o vážny spoločenský problém rozsiahleho charakteru je nevyhnutné postupovať a prijať adekvátne opatrenia s cieľom, aby dopady na značný počet obyvateľov boli eliminované v prípadoch, ak sa preukáže, že voči dôchodcom sú vykonávané zrážky v rámci prebiehajúcich exekúcií, ktorých oprávnenosť môže byť, najmä s ohľadom na právnu perfektnosť, právoplatnosť a vykonateľnosť exekučných titulov sporná. V tomto smere poukazujeme najmä na tzv. súkromnoprávne nejudikované exekučné tituly – notárske zápisnice a rozhodcovské rozsudky, ktorých nespôsobilosť byť vykonateľným exekučným titulom v spotrebiteľských veciach z dôvodu neprijateľnosti zmluvných podmienok opakovane konštatoval aj Najvyšší súd SR (napr. uznesenie z 26. septembra 2011 sp. zn. 3 MCdo 11/2010, uznesenie z 13. októbra 2011 sp. z n. 3 Cdo146/2011, uznesenie z 21. marca 2012, sp. zn. 6 Cdo 1/2012)" uvádza vo výzve štátna tajomníčka.

Štátna tajomníčka požiadala súdy, aby prešetrili exekúcie, a to z pohľadu, či vo vzťahu najmä k exekučnému titulu nie sú dané dôvody úplného zastavenia prebiehajúcich exekúcií z úradnej povinnosti. Súdy musia svoje zistenia vo vzťahu k prebiehajúcim konaniam a zastaveným exekúciám a prípadne o dôvodoch nemožnosti ich zastavenia štátnej tajomníčke oznámiť.

Zdroj a foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1554

Nový príspevok

...

...toto je uz cisty bananistan...populizmus najhrubsieho zrna a smrdi to buducim mastnym odskodnenim pre nebankovky, kde figuruje jeden clen najsocialnejsej vlady na Slovensku...

stevo | 19.08.2013 16:02
PoUtStŠtPiSoNe
: