Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Niektoré spory by sa mohli riešiť aj cez internet

najpravo.sk • 6.5. 2013, 13:01

V Bratislave sa v dňoch 2. a 3. mája konalo medzinárodné stretnutie, ktorého témou bolo alternatívne riešenie sporov prostredníctvom internetu. O možnosti riešenia sporov on-line rokovali delegáti Komisie OSN pre Obchodné právo (UNCITRAL) z USA, Južnej Kórey, Japonska, Chorvátska, Kolumbie, Českej republiky a Slovenska.

Riešenie sporov prostredníctvom internetu (Online Dispute Resolution, ODR) má mnohé výhody, najmä v podobe šetrenia času a nákladov – keď sa sporové strany nemusia presúvať na miesto rozhodovania, ale rozhodovanie prebieha na predpísaných formulároch on-line. Ďalšou výhodou potenciálneho využívania mimosúdneho riešenia sporov je aj odbremeňovanie všeobecných súdov. Všeobecne sa v kontexte ODR hovorí najmä o riešení sporov z elektronických nákupov, pri ktorých zatiaľ neexistuje cenovo dostupný medzinárodný systém.

„Ide o náročnú odbornú tému, ktorú treba veľmi citlivo zvažovať v kontexte ochrany spotrebiteľa. Pre určité typy najmä drobných sporov by však táto metóda bola nepochybne prínosom," povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec.

S témou riešenia sporov on-line úzko súvisí aj európska legislatíva prijatá iba pred niekoľkými dňami. Ide konkrétne o nariadenie o riešení spotrebiteľských sporov on-line a smernicu o alternatívnom riešení spotrebiteľských sporov. Nariadenie presne vymedzuje podmienky, za ktorých je možné mimosúdne rozhodovať spory medzi spotrebiteľom a dodávateľom on-line spôsobom. Aj na Slovensku sa vzhľadom na našu prepojenosť s európskou legislatívou v budúcnosti plánuje možnosť on-line riešenia sporov, avšak s dôrazom na vysokú ochranu spotrebiteľa.

Neformálne stretnutie na úrovni vysokých expertov na problematiku alternatívneho riešenia sporov má význam aj z pohľadu pripravovanej novely zákona o rozhodcovskom konaní, ktorá sa v súčasnosti dokončuje na ministerstve spravodlivosti. Súčasné znenie zákona, ako aj pripravovaná novela, je založená na existujúcich medzinárodných právnych nástrojoch, ktorými je SR viazaná (New Yorský dohovor o rozhodcovskom konaní), ako aj právom Európskej únie.

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2950

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: