Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
Predplatné
Utorok, 16. apríl 2024 | meniny má Dana/Danica , zajtra Rudolf
TlačPoštaZväčšiZmenši

Pripravuje sa novela Autorského zákona

najpravo.sk • 24.1. 2018, 18:27

Ministerstvo kultúry SR dnes zverejnilo predbežnú informáciu o pripravovanej novele Autorského zákona (zákon č. 185/2015 Z. z. Autorský zákon v znení zákona č. 125/2016 Z. z.).

Cieľom navrhovaného právneho predpisu je transponovať do právneho poriadku Slovenskej republiky smernicu Európskeho parlamentu a Rady 2017/1564/EÚ z 13. septembra 2017 o určitých povolených spôsoboch použitia určitých diel a iných predmetov ochrany chránených autorským právom a s ním súvisiacimi právami v prospech osôb, ktoré sú nevidiace, zrakovo postihnuté alebo postihnuté inou poruchou čítania, a o zmene smernice 2001/29/ES o zosúladení niektorých aspektov autorských práv a s nimi súvisiacich práv v informačnej spoločnosti, ktorou sa preberajú ustanovenia Marakéšskej zmluvy o uľahčení prístupu k uverejneným dielam pre osoby nevidiace, zrakovo postihnuté alebo postihnuté inou poruchou čítania.

Novelizáciou Autorského zákona sa v zmysle smernice zavedie povinná výnimka z autorského práva a práv súvisiacich s autorským právom v prospech beneficientov – t.j. osôb nevidiacich, zrakovo postihnutých alebo postihnutých inou poruchou čítania.

Zároveň bude Autorský zákon doplnený o niekoľko nových definícií vyplývajúcich zo smernice a upraví sa aj cezhraničná výmena rozmnoženín diel a iných predmetov ochrany v prístupných formátoch. Pri cezhraničných aspektoch bude potrebné zapracovať do Autorského zákona aj povinnosti pre oprávnené právnické osoby, ktoré budú vykonávať cezhraničnú výmenu. Celkovo by transpozícia smernice do Autorského zákona mala prispieť k zlepšeniu  dostupnosti diel a iných predmetov ochrany (kníh, novín, časopisov, audiokníh atď.) v prístupných formátoch pre beneficientov.

Autorský zákon v súčasnosti obsahuje v ustanovení § 46 všeobecnú výnimku pre potreby osôb so zdravotným postihnutím. Na uvedené ustanovenie Autorského zákona nadviaže aj transpozícia smernice. Zmena zákonnej úpravy sa vyžaduje z dôvodu, že Slovenská republika ako členský štát Európskej únie má povinnosť v transpozičnej lehote prebrať ustanovenia smernice do národnej legislatívy.

Spôsob zapojenia verejnosti do prípravy právneho predpisu:

Verejnosť sa môže zapojiť do prípravy právneho predpisu formou zasielania podnetov, či návrhov v intenciách vecného zamerania. Kontaktné údaje:

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky
Sekcia médií, audiovízie a autorského práva
Námestie SNP 33
813 31 Bratislava

email: smaap@culture.gov.sk

Predpokladaný termín začatia pripomienkového konania je marec 2018.

Zdroj: slov-lex.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1539

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: