Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prenajímate nehnuteľnosť? Pozrite si, aké máte po novom daňové povinnosti.

PR • 20.3. 2013, 13:23

Od roku 2013 už nie je možná aplikácia paušálnych výdavkov pri prenájme nehnuteľností vo výške 40 %. Poradenská spoločnosť Accace, ktorá na Slovensku pôsobí v oblasti spracovania účtovníctva, miezd a daňového poradenstva, prináša prehľad daňových povinností vyplývajúcich z prenájmu nehnuteľností, ktoré sú účinné od januára 2013.

Po novom je možné uplatnenie daňových výdavkov len vo forme tzv. preukázateľných výdavkov a to na základe vedeného účtovníctva alebo daňovej evidencie v súlade s § 6 ods. 11 Zákona o dani z príjmov (ZDP).

„Predmetná zmena sa dotkla hlavne tých daňovníkov, ktorí doposiaľ prenajímali hlavne pozemky, ktoré nie sú odpisovaným majetkom a u ktorých spravidla výška paušálnych daňových výdavkov vo výške 40 % príjmu z ich prenájmu vysoko presahovala čiastku preukázateľných výdavkov vynakladaných v súvislosti s týmto príjmom," uviedol Peter Pašek, Head of Advisory spoločnosti Accace.

Rovnako má predmetná zmena významný dopad aj na prenajímateľov ostatných „daňovo odpisovaných" nehnuteľnosti, ktoré títo prenajímatelia nechceli mať zaradené v obchodnom majetku a daňovo ich odpisovať. V prípade, ak si títo daňovníci svoje výdavky z takéhoto prenájmu uplatňovali do konca roku 2012 vo forme paušálnych výdavkov, tak mali právo na oslobodenia príjmu v prípade ich predaja od dane v súlade s § 9 ods. 1 ZDP.

Pozemky sú majetkom vylúčeným z odpisovania, a preto v ich prípade nie je možné uplatniť si daňové odpisy tak ako je to v prípade budov, alebo ich častí. Okrem iného aj v súlade so Zákonom o miestnych daniach je možné ako daňovníkov k dani z pozemkov (v prípade nájomného vzťahu v dĺžke najmenej 5 rokov) považovať nájomcov pozemkov, ak sú zapísaní v katastri nehnuteľností a nie prenajímateľov.

„Na možnosť uplatnenia paušálnych výdavkov v prípade prenájmu pozemkov sa nazerá ako na určitú formu „bonusov", ktoré prenajímatelia získavajú od štátu a to z dôvodu, že ich preukázateľné výdavky na príjem z prenájmu pozemkov zďaleka nedosahujú čiastku 40 % z ich zdaniteľných príjmov," uviedol Peter Pašek.

Daňové výdavky, ktoré si môže prenajímateľ uplatňovať

Rozsah možnosti uplatňovania daňových výdavkov v prípade ich preukazovania v skutočnej výške sa nemenil. Všeobecne za daňové výdavky v prípade prenájmu nehnuteľnosti možno považovať daňové odpisy budovy resp. jej časti, úroky z hypotekárnych úverov na obstaranie nehnuteľností, výdavky na energie, plyn, vodu, správu nehnuteľnosti, daň z nehnuteľností, opravy nehnuteľnosti a iné.

Pridanie prenájmu ako predmet činnosti SZČO nestačí

Prenájom ako nový predmet podnikania nestačí. Iba samotný prenájom nehnuteľností zo strany fyzickej osoby nemožno považovať za príjem zo živnosti. V súlade s § 4 ods. 1 Živnostenského zákona sa prenájom nehnuteľností, bytových a nebytových priestorov považuje za živnosť ak sa popri prenájme poskytujú aj iné ako základné služby spojené s prenájmom. U fyzickej osoby, ktorá skutočne len prenajíma nehnuteľnosti a neposkytuje žiadne doplnkové služby nie je možné daný príjem považovať za príjem zo živnosti, pri ktorom sa od roku 2013 zachová možnosť uplatnenia paušálnych výdavkov s limitom 420 EUR za každý mesiac výkonu činnosti.

Príjem z prenájmu nehnuteľnosti nepodlieha odvodom

V súlade s aktuálnym znením Zákona o zdravotnom poistení a Zákona o sociálnom poistení sa príjem z prenájmu nehnuteľnosti nepovažuje za zárobkovú činnosť, ktorá by podliehala odvodom na zdravotné a sociálne poistenie.

 

O spoločnosti Accace

Accace je významná poradenská spoločnosť, ktorá na Slovensku pôsobí v oblasti outsourcingu účtovníctva, spracovania miezd a daňového poradenstva. Pridanú hodnotu komplexného portfólia služieb, inovatívne a efektívne riešenia poskytované spoločnosťou Accace oceňujú slovenské a zahraničné spoločnosti, ktoré sa chcú etablovať na slovenskom i zahraničnom trhu, ale i subjekty, ktoré sa snažia zefektívniť fungovanie svojej firmy využívaním outsourcingu. Vďaka svojmu dynamickému, zodpovednému a odbornému prístupu pri plnení potrieb svojich klientov je spoločnosť Accace vhodným partnerom pre dlhodobú spoluprácu. Na medzinárodnej úrovni je Accace členom Economist Corporate Network a KS International. 

Ilustračné foto: sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1798

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: