Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Právnická fakulta v Trnave je stále lídrom v oblasti právnického vzdelávania

najpravo.sk • 29.11. 2012, 21:06

Akademická rankingová a ratingová agentúra (ARRA) zverejnila v poradí ôsme hodnotenie fakúlt slovenských vysokých škôl, ktoré sa opiera o verejne dostupné a overiteľné údaje o kvalite vzdelávania a výskumu jednotlivých fakúlt za rok 2011.

V skupine právnických fakúlt nedošlo v tomto hodnotení k výraznejším zmenám, iba Právnická fakulta UPJŠ v Košiciach sa posunula z 3. miesta na 2. a vymenila si tak miesto s Právnickou fakultou UK v Bratislave, ktorá klesla na 3. miesto.

Právnická fakulta Trnavskej univerzity (PraF TU) ostáva aj tento rok na 1. mieste, keď mierny nárast zaznamenala vo väčšine skupín indikátorov. Zaujímavosťou je, že aj keď má fakulta najvyšší pomer prihlásených uchádzačov k plánovanému počtu miest (3,4), tak pomer počtu zapísaných k počtu prijatých je v tejto skupine fakúlt najnižší (0,6), čo môže indikovať, že veľký počet záujemcov o štúdium si sem podáva len „záložnú" prihlášku a v prípade prijatia aj na inú fakultu sa zapíšu skôr inde.

Za posunom na vyššiu pozíciu Právnickej fakulty UPJŠ je najmä zlepšenej publikačnej činnosti a zvýšenie počtu citácií. Jemný nárast je aj u Právnickej fakulty UK, je ale menší ako u PraF UPJŠ. Zlepšenie u PraF UPJŠ nastalo taktiež aj v kritériách pokrývajúcich doktorandské štúdium.

Na poslednom mieste zostáva rovnako ako po minulé roky Právnická fakulta Univerzity Mateja Bela z dôvodu slabého plnenia ukazovateľov publikácií a citácii a tiež nízkej grantovej úspešnosti. Súkromná Fakulta práva PEVŠ aj napriek znevýhodneniu v grantovej oblasti dosahuje dobré výsledky. Spomedzi fakúlt v skupine má najlepší pomer počtu profesorov a docentov na všetkých učiteľov, tiež má viac ako 16% podiel zahraničných študentov a dosahuje aj nulovú absolventskú nezamestnanosť.

V kategórii „atraktivita štúdia", má teda najnižšiu mieru nezamestnanosti Fakulta práva PEVŠ (0%), a naopak najvyššiu mieru dosahuje PraF UPJŠ (10%).

V kritériách sledujúcich koreláciu vedeckého výkonu a počtu doktorandov má najlepšie výsledky PraF TU. Pri 19% podiele doktorandov v rámci skupiny má 28% podiel na publikáciách a 62% podiel na citáciách evidovaných v CREPČ a knižničných databázach. Všetky fakulty tejto skupiny však majú nízku publikačnú produkciu v medzinárodných databázach.

Priemerné výsledky za celú skupinu poukazujú na nárast pomeru počtu profesorov a docentov k počtu všetkých učiteľov, takisto stúpa aj počet doktorandov v pomere k počtu študentov denného štúdia 1. a 2. stupňa vysokoškolského štúdia. Oproti minulému roku tiež klesol pomer počtu prihlásených uchádzačov k plánu a počtu zapísaných k prijatým. Pozitívom je pokles absolventskej nezamestnanosti o viac ako 0,6 percentuálneho bodu a s hodnotou 3,2% ide o druhú najlepšiu skupinu fakúlt v tomto ukazovateli, hneď po skupine lekárskych fakúlt.

Tohtoročné hodnotenie:

  1. Právnická fakulta TU (v roku 2008 bola na 3. mieste, v roku 2009 a 2010 obsadila druhé miesto a pozíciu jednotky si drží už od minulého roka)
  2. Právnická fakulta UPJŠ (najlepšie umiestnenie získala v roku 2008, kedy bola druhou, avšak v nasledujúcich rokoch jej patrilo tretie miesto)
  3. Právnická fakulta UK (minulý rok bola zosadená z pozície lídra v oblasti právnického vzdelávania a tento rok jej patrí už len bronzová priečka)
  4. Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy (minulý rok bola ešte nováčikom v skupine právnických fakúlt, no už taktiež na štvrtom mieste)
  5. Právnická fakulta UMB (minuloročný vstup nováčika do skupiny ju zo stabilného štvrtého miesta posunul na posledné piate, ktoré neopustila ani tento rok)

Minuloročné hodnotenie nájdete TU.

    Prvé hodnotenie (ranking) slovenských vysokých škôl a ich fakúlt zverejnila ARRA v roku 2005. Dovtedy sa žiadna štátna či neštátna inštitúcia systematickým hodnotením vedeckého a pedagogického výkonu vysokých škôl na Slovensku nezaoberala. Cieľom rankingu ARRA je poskytnúť širokej verejnosti a najmä uchádzačom o štúdium na VŠ prehľad zostavený na základe použitia čitateľných a všeobecne zrozumiteľných kritérií, ktorý im pomôže rozhodnúť sa pre štúdium na konkrétnej škole/fakulte. Ambíciou rankingu ARRA, tak ako je zvykom pri zahraničných rankingoch, je tiež iniciovať súťaživosť medzi inštitúciami poskytujúcimi vysokoškolské vzdelávanie a tým aj pozitívne zmeny v slovenskom vysokom školstve.

    Celé hodnotenie si môžete pozrieť TU.

    Zdroj: www.arra.sk
    Ilustračné foto: najprávo.sk 

    Ohodnoťte článok
    Hlasovalo: 1309

    Nový príspevok

    PoUtStŠtPiSoNe
    :