Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
Predplatné
Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Novela zavádza novú povinnosť pre advokátov

najpravo.sk • 22.10. 2013, 06:02

Ako sme vás už informovali, Národná rada SR schválila na prebiehajúcej schôdzi novelu zákona o advokácii. Hlavným zámerom predloženia návrhu zákona bola transpozícia smernice, ktorou sa z dôvodu pristúpenia Chorvátskej republiky upravili určité smernice v oblasti práva usadiť sa a slobody poskytovať služby. Minulý týždeň však bolo k tejto novele predložených viacero pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov.

Skrátenie koncipientskej praxe nemalo šancu

Poslanec JUDr. Ing. Miroslav Kadúc (OĽaNO) predložil návrh, ktorým navrhol skrátiť súčasnú päťročnú koncipientskú prax na trojročnú, a teda obnoviť stav, ktorý bol pred prijatím kontroverznej novely č. 335/2012 Z. z. V svojom návrhu uviedol, že nebolo preukázané, že predĺženie koncipientskej praxe prispeje k zvýšeniu kvality prípravy na výkon slobodného advokátskeho povolania, práve naopak, predĺžením povinnej koncipientskej praxe došlo podľa poslanca Kadúca k obmedzeniu prístupu k advokátskemu povolaniu.

Bohužiaľ, v tomto smere k zmene zákona o advokácii zatiaľ nedôjde.

Advokát môže získavať osobné údaje aj bez súhlasu dotknutej osoby

Poslankyňa JUDr. Viera Kučerová (SMER-SD) vo svojom doplňujúcom návrhu poukázala na to, že znenie zákona o advokácii je potrebné upraviť s cieľom riadneho uplatňovania a dodržiavania pravidiel ochrany osobných údajov pri ich spracúvaní. Preto sa do zákona o advokácii zavádza oprávnenie advokáta získavať a spracúvať osobné údaje nevyhnutné na účely výkonu advokácie kopírovaním, skenovaním a iným zaznamenávaním úradných dokladov na nosič informácií, a to aj bez súhlasu dotknutej osoby.

Koniec denným výkazom

Rovnako ako pozmeňujúci a doplňujúci návrhu JUDr. Kučerovej, aj návrh jej straníckej kolegyne JUDr. Anny Vittekovej (SMER-SD) získal potrebnú podporu. Zmeny, ktoré navrhla zakomponovať do zákona o advokácii JUDr. Vitteková spočívajú v tom, že výkaz praxe advokátskeho koncipienta sa už nebude vypracovávať denne. Priebeh praxe sa síce bude naďalej preukazovať výkazom praxe, v ktorom bude advokát vykonávať záznamy o úkonoch, ktorými advokátskeho koncipienta poveril, avšak tieto záznamy už nebude povinný vykonávať každý pracovný deň.

Návrh JUDr. Vittekovej podporili aj opoziční poslanci, keďže aj Martin Poliačik (SaS) vo svojom pozmeňujúcom návrhu kritizoval toto zbytočné administratívne zaťaženie advokátov.

Účasť školiteľa na ústnej časti advokátskej skúšky

Poslankyňa Vitteková zároveň navrhla zakomponovať do zákona o advokácii nové ustanovenie, podľa ktorého školiteľ advokátskeho koncipienta sa za účelom preukázania praxe advokátskeho koncipienta v súlade so stavovským predpisom komory zúčastňuje ústnej časti advokátskej skúšky. Túto zmenu poslankyňa odôvodnila tým, že za riadne napĺňanie praxe koncipienta má byť a je zodpovedný advokát, ktorý je jeho zamestnávateľom a školiteľom. „Uvedená právna úprava vytvára priestor pre Slovenskú advokátsku komoru na reálnu kontrolu vykonávania praxe advokátskeho koncipienta za spoluúčasti školiteľa advokátskeho koncipienta" uviedla poslankyňa v odôvodnení svojho návrhu.

Zdroj: nrsr.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1219

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: