Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Potrestali advokáta, ktorý označil znalca za Žida

najpravo.sk • 16.4. 2013, 09:50

V novom prejednaní disciplinárnej žaloby na advokáta JUDr. Petra Kočího, Ph.D., disciplinárny senát Českej advokátskej komory opakovane rozhodol o uložení disciplinárneho opatrenia, ktoré spočíva v dočasnom zákaze výkonu advokácie na dobu 12 mesiacov.

JUDr. Petr Kočí, Ph.D. bol disciplinárne žalovaný za porušenie zákona o advokácii a ďalších stavovských predpisov, keďže v priebehu súdneho konania, v ktorom obhajoval osobu stíhanú za prejavy neonacizmu, vzniesol námietku zaujatosti súdneho znalca, ktorú okrem iného odôvodnil jeho údajným židovským pôvodom.

Pri prejednaní disciplinárnej žaloby v októbri 2012 sa disciplinárny senát nestotožnil s názormi JUDr. Kočího, Ph.D., ktorými obhajoval svoj postup vo veci, zvlášť, že advokát musí rešpektovať pokyn svojho klienta za všetkých okolností. Podľa názoru disciplinárneho senátu je advokát v prvom rade viazaný právnymi predpismi vrátane stavovských a až v ich rámci pokynmi klienta. Za úplne neprijateľné potom disciplinárny senát označil vyvodzovanie zaujatosti znalca z jeho pôvodu. Už vtedy bolo JUDr. Kočímu, Ph.D., uložené vyššie uvedené disciplinárne opatrenie.

JUDr. Petr Kočí, Ph.D. sa proti rozhodnutiu disciplinárneho senátu odvolal a odvolací disciplinárny senát ČAK vrátil vec na ďalšie konanie, v ktorom malo byť doplnené dokazovanie.

V priebehu nového konania disciplinárneho senátu ČAK došlo k doplneniu dokazovania podľa pokynu odvolacieho senátu a bolo vyhovené aj návrhu zástupcu disciplinárne obvineného na vykonanie dôkazov, ktoré predložil.

Pri konaní však disciplinárny senát ČAK dospel k rozhodnutiu, že sa JUDr. Kočí, Ph.D. disciplinárneho previnenia dospustil a vzhľadom k závažnosti disciplinárneho previnenia mu uložil rovnaké disciplinárne opatrenie ako pri prvom prejednaní žaloby, teda dočasný zákaz výkonu advokácie na dobu 12 mesiacov. Ani toto rozhodnutie doposiaľ nie je právoplatné.

Autor: Iva Chaloupková, tlačová hovorkyňa a vedúca odboru vonkajších vzťahov ČAK
Zdroj: cak.cz

Ilustračné foto: sxc.hu

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1752

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: