Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Vyšším súdnym úradníkom a firemným právnikom sa cesta do advokácie fakticky uzavrela

najpravo.sk • 19.10. 2012, 00:04

Novela zákona o advokácii, ktorú dnes schválil parlament, už nepočíta so započítavaním tzv. inej právnickej praxe do praxe advokátskeho koncipienta. Ministerstvo spravodlivosti bolo totiž toho názoru, že inštitút započítavania inej právnickej praxe mal opodstatnenie v čase, kedy bolo potrebné naplniť počet advokátov, pričom v súčasnosti je dostupnosť výkonu advokátskeho povolania nadštandardná.

Naopak, Ústavoprávny výbor NR SR považuje v tomto smere za potrebné postaviť na roveň sudcov či prokurátorov aj asistentov sudcov Najvyššieho súdu SR, ktorých prax sa bude plne započítavať do praxe advokátskeho koncipienta.

Výbor, plne si osvojac argumentáciu uvedenú v pripomienke Najvyššieho súdu SR uvádza, že prevažnú časť asistentov sudcu najvyššieho súdu tvoria právnici s dlhšou právnou praxou, pričom mnohí z nich majú odbornú justičnú skúšku, či advokátsku skúšku, niektorí sa dokonca venujú aj vedeckej a pedagogickej činnosti. Asistenti sudcu najvyššieho súdu spolupracujú so sudcami najvyššieho súdu, ktorí sú bezpochyby garantmi ich odbornosti a ich prípadného výkonu advokácie a budú podľa výboru plne spôsobilí plniť poslanie advokácie na požadovanej úrovni. Z uvedeného dôvodu preto výbor navrhol, aby sa prax asistenta sudcu najvyššieho súdu započítavala do praxe advokátskeho koncipienta.

V súčasnosti pôsobí na Najvyššom súde SR 42 asistentov, ktorí sú zaradení rozvrhom práce najvyššieho súdu do všetkých jeho kolégií.

Zdroj: Národná rada SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1350

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: