Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Návrh novely Zákonníka práce bod po bode

Daniela Čičkánová • 27.8. 2012, 19:19

Pracovná a sociálna politika idú vždy ruka v ruke s hlasmi voličov a patria medzi významné faktory, ktoré ovplyvňujú popularitu jednotlivých politických strán a hnutí počas volieb do Národnej rady Slovenskej republiky. Súčasne majú aj výrazný vplyv na ekonomické prostredie v tom – ktorom štáte. Zrejme najmä z týchto dôvodov bol práve zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce už 21 – krát novelizovaný (napr. v roku 2005 štyrikrát), napriek skutočnosti, že v lete tohto roku oslávil len jedenásť rokov. Približne pred rokom nadobudla účinnosť najnovšia novela Zákonníka práce č. 257/2011 Z. z. a už dnes je pripravená jeho opätovná novelizácia. Posledná novela priniesla množstvo zmien a dotkla sa takmer všetkých oblastí pracovného práva, či už sa jednalo o skúšobné alebo výpovedné lehoty, práce nadčas, pracovného voľna a najmä odbornou i laickou verejnosťou kritizovanú konkurenčnú doložku, ktorú časť odborníkov v oblasti pracovného práva považuje za protiústavnú. Napriek tejto skutočnosti zostáva § 83a Zákonníka práce v predkladanom návrhu v pôvodnom znení.

Predkladateľom návrhu, ktorým sa mení a dopĺňa Zákonník práce je Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. Odo dňa 16.08.2012 sa aktuálny materiál nachádza v štádiu rokovania poradných orgánov vlády Slovenskej republiky. Všetky ďalšie informácie a materiály nájdete na webovej stránke Portálu právnych predpisov tu.

V určitej časti návrhu novely Zákonníka práce sa jedná o návrat k úprave pred minuloročnou novelizáciou (definícia nočnej práce, pracovný pomer na dobu určitú...), čo je v mnohých bodoch označované za pozitívne najmä zo strany zamestnancov, keďže Zákonník práce v aktuálnom znení bol vo všeobecnosti považovaný skôr za „pro – podnikateľský".

O tom, čo by mala priniesť dvadsiata druhá novela Zákonníka práce sa už popísalo značné množstvo článkov a prebiehajú viaceré odborné diskusie, v dnešných dňoch najmä medzi stranami tripartity, ale aj v Národnej rade Slovenskej republiky. Rozporuplné názory sa v odbornej verejnosti objavujú predovšetkým v otázkach úpravy prác vykonávaných mimo pracovného pomeru, a preto definitívne znenie novely ešte nie je známe.

My vám ponúkame možnosť vytvoriť si na jednotlivé zmeny vlastný názor a zorientovať sa v problematike prehľadným spôsobom, ktorý vás bod po bode oboznámi s plánovanými zmenami Zákonníka práce a súčasne i s dôvodmi, ktorými predkladatelia novely argumentujú (čísla jednotlivých bodov prislúchajú číslam bodov uvedeným v novele a zároveň v dôvodovej správe). 

Prehľad zmien si stiahnite TU (KLIKNITE) 

Mgr. Daniela Čičkánová
Advokátska kancelária HRABOVECKÝ & PARTNERS, s.r.o.

Ilustračné foto: stock.xchng

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2071

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: