Sobota, 27. apríl 2024 | meniny má Jaroslav , zajtra Jarmila
Svetový deň dizajnu
Predplatné
Sobota, 27. apríl 2024 | meniny má Jaroslav , zajtra Jarmila
Svetový deň dizajnu
TlačPoštaZväčšiZmenši

Konania pred všeobecnými súdmi trvajú nezriedka aj 21 rokov

najpravo.sk • 10.9. 2013, 09:26

Za prvý polrok tohto roku bolo Ústavnému súdu Slovenskej republiky doručených celkovo 16 000 sťažností fyzických a právnických osôb. Najrozsiahlejšiu agendu aj v tomto polroku predstavovalo konanie o sťažnostiach fyzických osôb alebo právnických osôb najmä vo vzťahu k všeobecným súdom. Sťažovatelia v nich namietajú najmä porušenie základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na prejednanie veci v primeranej lehote, avšak aj práva na súdnu ochranu a inú právnu ochranu či práva na spravodlivé súdne konanie.

V celkovo 108 prípadoch ústavný súd skonštatoval porušenie práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na prejednanie veci v primeranej lehote. Najviac, 12 nálezov sa týkalo prieťahov v súdnych konaniach pred Okresným súdom Priešťany, druhá priečka tohto „rebríčka" patrí Okresnému súdu Žilina, ktorý nekonal bez prieťahov v desiatich konaniach. Hneď za ním sa "umiestnil" Okresný súd Bratislava I, ktorému za prvý polrok tohto roku ústavný súd skonštatoval prieťahy celkovo v deviatich konaniach.

„Stúpajúci počet sťažností, v ktorých sťažovatelia namietajú porušenie základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov signalizuje, že jedným z kľúčových problémov slovenskej justície sú prieťahy v súdnom konaní. Znepokojujúci je aj nárast opakovaného porušenia tohto základného práva, ktorého porušenie už raz bolo vyslovené ústavným súdom", zdôraznila predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková.

Za prvý polrok tohto roku Ústavný súd SR celkovo v jedenástich veciach opakovanie skonštatoval porušenie práva na konanie bez zbytočných prieťahov. Znamená to, že v predmetných konaniach už existovalo predchádzajúce rozhodnutie ústavného súdu, ktorým boli prieťahy vytýkané a napriek tomu v týchto konaniach stále dochádza k prieťahom.

Napríklad pred Okresným súdom Galanta prebieha už od roku 1992 konanie pod spisovou značkou D 688/92. Konanie tak trvá celých 21 rokov. Ústavný súd skonštatoval prieťahy v tomto konaní už v nálezoch sp. zn. II. ÚS 349/2011, IV. ÚS 116/2012 a IV. ÚS 592/2012. V prvom náleze priznal Ústavný súd SR štyrom sťažovateľom finančné zadosťučinenie každému v sume po 2 500 €, v druhom náleze dvom sťažovateľom každému po 8000 € a v treťom jednej sťažovateľke 8000 €. Ústavný súd pri rozhodovaní o finančnom zadosťučinení zobral do úvahy tiež skutočnosť, že predmetné konanie bolo päť rokov prerušené, ako aj to, že spis sa takmer dva roky nachádzal na odvolacom súde, prihliadol tiež na právnu a faktickú zložitosť veci a zohľadnil aj správanie sťažovateľov ako účastníkov konania.

Za zmienku stojí aj konanie, ktoré sa vedie na Okresnom súde Žilina pod spisovou značkou 13 C 486/1992, ktoré začalo taktiež v roku 1992. Prieťahy v tomto konaní skonštatoval Ústavný súd SR už v roku 2011 v náleze III. ÚS 319/2011 a opakovanie aj v tomto roku pod sp. zn. IV. ÚS 432/2012. Spomínané súdy však nie sú jediné, ktorým ústavný súd opakovanie vytýkal prieťahy. Aj Krajský súd v Bratislave sa môže „pochváliť" dvadsaťročným súdnym konaním (sp. zn. Z-2-35 Cb 1359/93), tiež Okresný súd Bratislava IV dostal opakovanú výtku za konanie, ktoré už trvá 14 rokov (sp. zn. 9C 104/99).

„Teší ma, že práve vďaka projektu Efektívnosť výkonu rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky, ktorý realizujeme nepretržite od roku 2009, dochádza k významnému posunu v prospech sťažovateľov. Verím, že predsedovia okresných, krajských a Špecializovaného trestného súdu budú venovať ešte intenzívnejšiu pozornosť nálezom ústavného súdu, v ktorých konštatoval prieťahy v súdnom konaní, ktoré eviduje a sleduje až do ich právoplatného skončenia." dodala predsedníčka ústavného súdu.

Kompletné tabuľky a prehľady si prezrite na webe Ústavného súdu SR TU.

Zdroj informácií: Ústavný súd SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1771

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: