Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Na niektoré súdy je aj Ústavný súd krátky

najpravo.sk • 13.5. 2012, 11:16

Opakovaného porušenia základného práva sťažovateľov na konanie bez zbytočných prieťahov sa v roku 2011 dopustilo 10 okresných súdov. Ústavný súd Slovenskej republiky v roku 2011 až v 20 nálezoch opakovane konštatoval porušenie základného práva sťažovateľov na konanie bez zbytočných prieťahov podľa čl. 48 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky a čl. 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd v tom istom konaní pred všeobecnými súdmi.

Opakovaného porušenia základného práva sťažovateľov na konanie bez zbytočných prieťahov v tom istom konaní sa dopustili: Okresný súd Trnava (v 4 prípadoch), Okresný súd Bratislava IV a Košice II (každý v 3 prípadoch), okresné súdy Martin, Dolný Kubín a Košice-okolie (každý v 2 prípadoch), okresné súdy Trenčín, Banská Bystrica, Bratislava I a Čadca (každý v 1 prípade).

Ústavný súd Slovenskej republiky z iniciatívy predsedníčky Ivetty Macejkovej prostredníctvom projektu „Efektívnosť výkonu rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky v konaní o sťažnostiach fyzických osôb a právnických osôb (konkrétna kontrola ústavnosti) v kauzálnej súvislosti s princípom prezumpcie zavineného konania štátu (všeobecnými súdmi a orgánmi činnými v trestnom konaní)" vytvoril mechanizmus dohľadu a kontroly výkonu rozhodnutia ústavného súdu, ktorým bolo vyhlásené porušenie práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov s príkazom urýchlene konať.

V pravidelných intervaloch monitoruje a hodnotí postup všeobecných súdov, či sa rešpektuje príkaz ústavného súdu, či sa postupuje v ďalšom konaní všeobecného súdu bez zbytočných prieťahov, či bolo vyplatené primerané finančné zadosťučinenie.

Cieľom projektu je okrem iného aj koordinovaným postupom so zainteresovanými subjektmi zabezpečiť precíznejšiu riadiacu a kontrolnú činnosť na všeobecných súdoch v konkrétnych prípadoch a po splnení podmienok eventuálne iniciovať disciplinárnu zodpovednosť sudcov.

Zdroj: Ústavný súd SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1845

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: