Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Dnešné stanovisko SAK k prijatej novele zákona o advokácii

najpravo.sk • 8.2. 2019, 19:43

Prinášame vám vyjadrenie Slovenskej advokátskej komory k novele zákona o advokácii, ktorá bola podpísaná prezidentom Andrejom Kiskom.

Povinnosť upozorniť na porušenie princípov právneho štátu

„Slovenská advokátska komora rešpektuje rozdelenie súdnej, zákonodarnej a výkonnej moci a ich kompetencie. Vzhľadom na to, že sme nezávislá samosprávna stavovská organizácia, ktorá pomáha uskutočňovať ústavné právo občanov na obhajobu a chrániť ostatné práva a záujmy občanov a právnických osôb v súlade s Ústavou SR a zákonmi, je našou povinnosťou upozorniť, ak boli princípy právneho štátu porušené. Aj napriek tomu, že prijatá novela zákona o advokácii je podľa nás z dôvodu retroaktivity zjavne protiústavná, budeme rešpektovať platný právny stav až do prípadného rozhodnutia Ústavného súdu SR.“ uvádza komora vo vyjadrení.

Podotýkame, že podľa názoru komory bola prijatá novela zákona o advokácii so spätnou účinnosťou, keďže bola schválená 31. januára s účinnosťou od 1. januára, čo je podľa názoru komory zjavne protiústavné.

Komora dala do pozornosti, že v rovnakej veci už rozhodol Ústavný súd SR v roku 1996 nálezom PL ÚS 17/96, kde sa vyjadril, že spätné pôsobenie zákona nie je v súlade s ústavou a novela zákona ako celok bola vyhlásená za protiústavnú. Princípom právneho štátu zodpovedajú iba také zákony, ktoré nepôsobia spätne.

Možné porušovanie novovzniknutých práv na vykonanie advokátskych skúšok

„Urobíme všetko pre to, aby sme vedeli zabezpečiť riadnu aplikáciu schválenej novely, upozorňujeme však, že môže dôjsť k vážnym problémom vzhľadom na nezohľadnenie pripomienok SAK v legislatívnom konaní. Vzdelávací a skúšobný systém advokátskych koncipientov je nastavený na obdobie piatich rokov a pri náhlej nesystémovej zmene prakticky bez akéhokoľvek času na prípravu personálnych a materiálno-technických kapacít, nebude možné administratívne zvládnuť všetky potrebné procesy v zmysle zákonných lehôt, čo môže viesť k porušovaniu novovzniknutých práv na vykonanie advokátskych skúšok.“ uvádza v závere svojho dnešného vyjadrenia komora.

Zdroj: sak.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 650

Nový príspevok

SAK ?

Neviem, no či sa tu oplatí niečo komentovať, keď sa mažú komentáre. Ešte raz. SAk nech sklapne, advokátskej skúšky sú najťažšie, lebo neradi púšťajú nových advokátov ako konkurenciu. Skúšky by mal robiť niekto mimo SAK. Advokátom hovoria, len čo majú robiť, ale pre nich nerobia v zásade nič. Navliekli advokátov do konvezrie najskôr nenápadne zadarmo a teraz si musia za všetko platiť. Notári sú asi trochu naštvaný, tak SAK kľudne nechá zakázať advokátom robiť veci v súvislosti s obchodným registrom. To, že teraz ich robí ktokoľvek, lebo obchodný a živn. register fungujú nepochopiteľne na nezmyselných právnych predpisoch z minulosti a môžu robiť originál podania len podpisom hocijaký fušeri, to je OK. Hlavne, že z peňazí advokátov robia rauty, golfové turnaje a podobné hlúposti. Členstvo v SAK by malo byť dobrovoľné a mal by mať možnosť robiť advokáta každý kto zloží skúšku u určeného štátneho orgánu.

Hmmm | 09.02.2019 19:10
SAK ?

Nech si to strčí SAK do prdele. Advokáti skúšajú budúcich advokátov, najťažšie skúšky zo všetkých právnych oblastí, aby minimalizovali počet nových advokátov a konkurenciu. Verím, že ich dobre naštvalo, že skrátili koncipientskú prax, predsa len 5 rokov pravidelných rautov zadarmo na účet advokátov je lepších ako 3 roky. Pre advokátov toho moc nespravia, chodia si na drahé akcie a golfové turnaje a advokáti musia za všetko platiť. Navliekli advokátov do preukazov a zaručenej konverzie, najskôr nenápadne na chvíľu zadarmo a teraz si každý musí platiť cca 150 € ročne ako nový výdavok + platiť za každú časovú pečiatku. Takže iba nové výdavky. Ale za to, aby sa zosúladili pravidlá elektronizácie aj vo vzťahu k obchodnému registru, za to nebojujú. Ešte sú za to, aby to nemohli robiť advokáti, lebo konflikt záujmov ? :D Nech idú do kelu.

Hmmm | 09.02.2019 08:00
PoUtStŠtPiSoNe
: