Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Poslanci schválili skrátenie koncipientskej praxe

najpravo.sk • 31.1. 2019, 18:16

DOPLNENÉ O 16:27 o stanovisko Slovenskej advokátskej komory
DOPLNENÉ O 18:15 o stanovisko Iniciatívy za lepšiu advokáciu

Na dnešnom rokovaní Národnej rady SR bola schválená novela zákona o advokácii z dielne poslancov NR SR (J. Budaj, E. Červeňáková, M. Fecko, S. Gaborčáková, G. Grendel, E. Heger, J. Marosz, M. Krajčí, J. Lukáč, I. Matovič, N. Milanová, M. Sopko, A. Suchánek, A. Verešová, V. Remišová), ktorí navrhovali skrátenie koncipientskej praxe z piatich na tri roky.

Len tak tak

Za schválenie návrhu zákona ako celku hlasovalo 71 zo 141 prítomných poslancov. Proti bolo 5 poslancov, 63 poslancov sa zdržalo hlasovania, dvaja nehlasovali a deviati neboli prítomní. Hlasovanie podľa klubov si pozrite detailne TU.

Novela okrem skrátenia koncipientskej praxe zjednodušuje prístup k slobodnému povolaniu advokáta tak, aby bolo možné do praxe advokátskeho koncipienta započítať aj prax vyššieho súdneho úradníka, či inú právnu prax. Podľa znenia novely komora môže do praxe advokátskeho koncipienta započítať v rozsahu maximálne dvoch rokov aj inú právnu prax, ak ňou advokátsky koncipient získal skúsenosti potrebné na výkon činnosti advokáta; podmienky započítania inej právnej praxe do praxe advokátskeho koncipienta určí predpis komory.

Účinnosť novely

Navrhovaná účinnosť novely bola od 1. januára 2019. Pozmeňujúcim návrhom poslanca Národnej rady Gábora Grendela sa táto mala odložiť na 1. septembra 2019 (a zároveň sa mal zmeniť aj dátum v intertemporálnom ustanovení), a to vzhľadom na presun návrhu na ďalšiu schôdzu ako aj zohľadnenie skutočnosti, že na uplatnenie novej právnej úpravy bude potrebné prijať predpisy Slovenskej advokátskej komory, resp. ich upraviť.  Pozmeňujúci návrh poslanca Grendela však nebol poslancami schválený, keďže zaň hlasovalo len 69 zo 141 prítomných poslancov.

Podľa § 19 ods. 2 zákona 400/2015 Z.z. o tvorbe právnych predpisov a o Zbierke zákonov Slovenskej republiky právne predpisy nadobúdajú účinnosť pätnástym dňom po ich vyhlásení v zbierke zákonov, ak nie je v nich ustanovený neskorší deň nadobudnutia účinnosti. Ak je to odôvodnené naliehavým všeobecným záujmom, môže sa v právnom predpise výnimočne ustanoviť skorší začiatok jeho účinnosti, najskôr však dňom vyhlásenia v zbierke zákonov.

Legislatívny proces si pozrite TU

Doplnené o 16:27 o stanovisko Slovenskej advokátskej komory:

„Poslanci NR SR schválili novelu zákona o advokácii s retroaktívne stanovenou účinnosťou. Schválená novela vytvára právny zmätok a je v priamom rozpore so znením zákona o tvorbe právnych predpisov. Súhlasíme s názorom, že jediným ústavne konformným riešením je, aby prezident SR takýto zákon nepodpísal a vrátil ho na opätovné prerokovanie Národnej rade SR.

Pokiaľ ide o vecnú stránku, platí to, na čo v tejto veci otvorene a dlhodobo upozorňujeme: koncipientska prax a jej dĺžka je iba jedným z nástrojov udržiavania kvalitného štandardu právnych služieb, ale bez udržateľného a uspokojivého vyriešenia kvality vysokoškolského právnického vzdelávania, môže byť štandard v budúcnosti ohrozený.

Skrátenie koncipientskej praxe by malo za následok, že komora bude musieť vzdelávanie budúcich advokátov rozvrhnuté na päť rokov vtesnať do troch rokov. Tak ako zaznelo aj počas diskusie v pléne NRSR, pri skrátení praxe by bolo možné zvážiť prípadnú možnosť preverovania kvality vzdelania uchádzačov o advokátske povolanie už na začiatku ich koncipientskej prípravy, teda podobne, ako je to pri príprave napríklad  na povolanie sudcu alebo prokurátora, kde už uchádzači o post čakateľa prechádzajú prísnym a náročným výberovým konaním spolu s primeraným testovaním kvality advokátskych koncipientov v priebehu koncipientskej praxe.“

DOPLNENÉ O 18:15 o stanovisko Iniciatívy za lepšiu advokáciu

Iniciatíva za lepšiu advokáciu, ktorá je občianskou iniciatívou koncipientov, študentov práva, advokátov, akademikov a iných sympatizantov presadzujúcich skrátenie koncipientskej praxe z 5 na 3 roky sa k téme taktiež vyjadrila:

"Národná rada dnes schválila dlhoočakávané skrátenie koncipientskej praxe opäť na tri roky. Veríme, že skrátená prax zastaví exodus mladých ľudí do zahraničia a iných odvetví, nakoľko im dáva príležitosť uplatniť sa v advokácii na Slovensku. Trojročná prax predstavuje jeden z predpokladov budovania kvalitnej advokácie. Veríme, že časom si právnické fakulty opäť budú môcť vyberať kvalitných študentov. Zároveň, advokátska komora má prostredníctvom koncipientského vzdelávania a advokátskej skúšky všetky nástroje potrebné na zachovanie kvality mladých advokátov.

Otázky spojené s účinnosťou novely považujeme za vyriešené všeobecným ustanovením zákona o tvorbe právnych predpisov, ktoré účinnosť zákona stanovuje pätnástym dňom po jeho vyhlásení v zbierke zákonov.

Hoci je skrátenie praxe dôležitým krokom správnym smerom, nemali by sme sa zastaviť. Momentum, ktoré sa širokej odbornej verejnosti podarilo týmto skrátením dosiahnuť, bude dôležité pretaviť do sformulovania dlhodobej vízie pre slovenskú advokáciu. Len tak môžeme dosiahnuť zásadné zvýšenie jej kvality. V najbližších mesiacoch bude Iniciatíva za lepšiu advokáciu aktívne pracovať na tejto vízii v spolupráci s odbornou verejnosťou."

Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 571

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: