Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť

Dnešné stanovisko SAK k prijatej novele zákona o advokácii

8.2. 2019, 19:43 |  najpravo.sk

Prinášame vám vyjadrenie Slovenskej advokátskej komory k novele zákona o advokácii, ktorá bola podpísaná prezidentom Andrejom Kiskom.

Povinnosť upozorniť na porušenie princípov právneho štátu

„Slovenská advokátska komora rešpektuje rozdelenie súdnej, zákonodarnej a výkonnej moci a ich kompetencie. Vzhľadom na to, že sme nezávislá samosprávna stavovská organizácia, ktorá pomáha uskutočňovať ústavné právo občanov na obhajobu a chrániť ostatné práva a záujmy občanov a právnických osôb v súlade s Ústavou SR a zákonmi, je našou povinnosťou upozorniť, ak boli princípy právneho štátu porušené. Aj napriek tomu, že prijatá novela zákona o advokácii je podľa nás z dôvodu retroaktivity zjavne protiústavná, budeme rešpektovať platný právny stav až do prípadného rozhodnutia Ústavného súdu SR.“ uvádza komora vo vyjadrení.

Podotýkame, že podľa názoru komory bola prijatá novela zákona o advokácii so spätnou účinnosťou, keďže bola schválená 31. januára s účinnosťou od 1. januára, čo je podľa názoru komory zjavne protiústavné.

Komora dala do pozornosti, že v rovnakej veci už rozhodol Ústavný súd SR v roku 1996 nálezom PL ÚS 17/96, kde sa vyjadril, že spätné pôsobenie zákona nie je v súlade s ústavou a novela zákona ako celok bola vyhlásená za protiústavnú. Princípom právneho štátu zodpovedajú iba také zákony, ktoré nepôsobia spätne.

Možné porušovanie novovzniknutých práv na vykonanie advokátskych skúšok

„Urobíme všetko pre to, aby sme vedeli zabezpečiť riadnu aplikáciu schválenej novely, upozorňujeme však, že môže dôjsť k vážnym problémom vzhľadom na nezohľadnenie pripomienok SAK v legislatívnom konaní. Vzdelávací a skúšobný systém advokátskych koncipientov je nastavený na obdobie piatich rokov a pri náhlej nesystémovej zmene prakticky bez akéhokoľvek času na prípravu personálnych a materiálno-technických kapacít, nebude možné administratívne zvládnuť všetky potrebné procesy v zmysle zákonných lehôt, čo môže viesť k porušovaniu novovzniknutých práv na vykonanie advokátskych skúšok.“ uvádza v závere svojho dnešného vyjadrenia komora.

Zdroj: sak.sk
Ilustračné foto: najprávo.sk


Najprávo.sk - právny informačný systém pre odborníkov a širokú verejnosť