Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Šanca na skrátenie koncipientskej praxe stále žije

najpravo.sk • 9.1. 2019, 20:29

Dnes mala vláda SR zaradené v programe rokovania dva poslanecké návrhy na skrátenie koncipientskej praxe z 5 na 3 roky. V jednom z poslaneckých návrhov sa tiež navrhovalo zrovnoprávniť prax vyššieho súdneho úradníka napríklad s praxou justičného čakateľa a asistenta sudcu Najvyššieho súdu SR.

K uvedenej téme sme písali v týchto článkoch:

Ministerstvo spravodlivosti odporučilo vláde nesúhlasiť

Sekcia vládnej legislatívy Úradu vlády SR mala pripravené na dnešné rokovanie vlády nasledovné stanovisko, ktoré vám prinášame v plnom znení (stanovisko v časti skrátenia koncipientskej praxe je identické k obidvom poslaneckým návrhom):

I.

Návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 586/2003 Z. z. o advokácii a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov v znení neskorších predpisov (tlač 1164) predkladá podľa § 70 ods. 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov na rokovanie vlády Slovenskej republiky minister spravodlivosti Slovenskej republiky Gábor Gál.

II.

Cieľom poslaneckého návrhu zákona je

1. skrátiť dĺžku praxe advokátskeho koncipienta z piatich na tri roky a

2. zjednodušiť prístup k slobodnému povolaniu advokáta tak, aby bolo možné do praxe advokátskeho koncipienta započítať aj prax vyššieho súdneho úradníka, či inú právnu prax. Podľa súčasne platného zákona o advokácii je možné započítať prax len niektorých právnických profesií (napr. sudca, či právny čakateľ prokuratúry).

Návrh zákona má mať podľa navrhovateľov pozitívne sociálne vplyvy a nemá mať vplyv na podnikateľské prostredie, na životné prostredie, na informatizáciu spoločnosti, na rozpočet verejnej správy  a na služby verejnej správy pre občana.

Podľa navrhovateľov je predložený poslanecký návrh zákona v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná a zákonmi a súčasne je v súlade s právom Európskej únie.

Poslanecký návrh zákona bol od 4. do 12. decembra 2018 predmetom medzirezortného pripomienkového konania, v rámci ktorého neboli uplatnené zásadné pripomienky. Obyčajné pripomienky uplatnili Protimonopolný úrad Slovenskej republiky a Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave. Uvedené subjekty vyjadrujú súhlas s návrhom zákona.

Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky odporúča vláde Slovenskej republiky nesúhlasiť s predloženým poslaneckým návrhom zákona.

III.

Legislatívna rada vlády Slovenskej republiky prerokovala predložený poslanecký návrh zákona na svojom zasadnutí dňa 8. januára 2019, vzala ho na vedomie a neuplatnila k nemu pripomienky.

IV.

Návrh

STANOVISKO

vlády Slovenskej republiky

k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 586/2003 Z. z. o advokácii a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov v znení neskorších predpisov

(tlač 1164)

Vláda Slovenskej republiky n e s ú h l a s í s návrhom poslancov Národnej rady Slovenskej republiky k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 586/2003 Z. z. o advokácii a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov v znení neskorších predpisov (tlač 1164):

Všeobecná pripomienka k čl. I bodu 1 (skrátenie dĺžky koncipientskej praxe)

Predložený poslanecký návrh skracuje v súčasnosti platnú päťročnú prax advokátskeho koncipienta na tri roky, pričom predĺženie minimálnej dĺžky povinnej praxe advokátskeho koncipienta v roku 2012 na päť rokov malo a stále má za cieľ vytvoriť dostatočný priestor na získanie požadovaných skúseností pod vedením advokáta a súčasne absolvovanie povinného vzdelávania advokátskeho koncipienta. Súčasná dĺžka koncipientskej praxe nie je v našej právnej úprave zakotvená prvýkrát (do roku 1999 sa koncipientska prax vykonávala taktiež v trvaní piatich rokov). Vláda Slovenskej republiky považuje za predčasné hodnotiť, že predĺženie povinnej praxe advokátskeho koncipienta neprinieslo očakávané výsledky, vzhľadom k tomu, že iba v súčasnosti ukončujú päťročnú prax prví advokátski koncipienti (zapísaní po 1. januári 2013).

Je nevyhnutné poznamenať, že kvalita výkonu povolania advokáta môže mať výrazné dôsledky na klientov, či už majetkové alebo v oblasti trestného práva súvisiace s osobnou slobodou, resp. bezúhonnosťou osoby, ktorú advokát zastupuje, resp. obhajuje. Advokát po zápise do zoznamu advokátov môže poskytovať právne služby bez akéhokoľvek obmedzenia. Kvalitná pripravenosť advokátov je v záujme všetkých občanov, ktorí sa obracajú na advokátov ako sprostredkovateľov prístupu k spravodlivosti a ochrancov ich práv a právom chránených záujmov.

V porovnaní s inými profesiami je možné tvrdiť, že advokácia je dosiaľ najviac otvorená vstupu nových záujemcov, keďže ide o slobodné povolanie, v ktorom sa neaplikuje, ani numerus clausus, ani obmedzený počet pokusov zložiť advokátsku skúšku, ako je tomu v prípade sudcovskej skúšky.

Všeobecná pripomienka k čl. I bodu 2 (započítanie praxe)

Ďalšou podstatnou zmenou, ktorú prináša poslanecký návrh, je rozšírenie okruhu právnických profesií, ktoré komora započítava do praxe advokátskeho koncipienta. V zmysle § 6 ods. 2 zákona o advokácii komora započíta do praxe advokátskeho koncipienta prax sudcu, asistenta sudcu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, justičného čakateľa, prokurátora, právneho čakateľa prokuratúry a notársku prax. Toto ustanovenie navrhujú predkladatelia poslaneckého návrhu doplniť o prax vyššieho súdneho úradníka, ktorá predstavuje príbuznú právnickú profesiu s obdobnou právnou praxou, ako je prax advokátskeho koncipienta. Okrem vyššie uvedeného, v zmysle návrhu, komora bude môcť započítať do praxe advokátskeho koncipienta aj inú právnu prax, ak ňou advokátsky koncipient získal skúsenosti, potrebné na výkon činnosti advokáta, maximálne v rozsahu dvoch rokov.

Z pohľadu vlády Slovenskej republiky predkladateľ v tomto prípade vychádza z mylnej domnienky, že práca v rôznych oblastiach práva je dostatočná na nadobudnutie skúseností pre prax advokáta. Výkon advokácie má svoje špecifiká a navrhované ustanovenia by zredukovali prax koncipienta na čas, ktorý nemožno považovať za dostatočný na nadobudnutie potrebných skúseností (aj vo vzťahu k obsahu povinného vzdelávania advokátskeho koncipienta). Prax v prípade určitých právnických povolaní je príliš úzka či jednostranne zameraná na to, aby spĺňala požiadavky na výkon advokácie.

Vláda vzala obidva poslanecké návrhy na vedomie

„Dobrá správa pre študentov práva! Dnes som bol na rokovaní vlády s mojim kolegom, poslancom Gáborom Grendelom obhajovať naše zákony o skrátení koncipientskej praxe budúcich advokátov z 5 na 3 roky. Aj keď vláda mala pôvodne pripravené nesúhlasné stanovisko, po vypočutí našich argumentov sa nám podarilo presvedčiť predsedu vlády Petra Pellegriniho. Vďaka nemu vláda nepotopila naše návrhy, ktoré sú v parlamente už v druhom čítaní a namiesto toho ministri zobrali oba návrhy na vedomie (je to dôležitý detail, vďaka ktorému je dnes reálna nádej, že aj v parlamente získame podporu koaličných poslancov, bez ktorých by zákony nemali reálnu šancu na schválenie). Inak, Peťo ďakujem.“ uviedol dnes na svojom profile na sociálnej sieti Boris Kollár.

Zdroj: rokovania.sk, Facebook Boris Kollar
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 628

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: