Sobota, 4. máj 2024 | meniny má Florián , zajtra Lesana/Lesia
Medzinárodný deň hasičov
Predplatné
Sobota, 4. máj 2024 | meniny má Florián , zajtra Lesana/Lesia
Medzinárodný deň hasičov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Aj otcom sa zhodnocuje obdobie starostlivosti o dieťa

najpravo.sk • 3.9. 2013, 13:00

Sociálna poisťovňa upozorňuje otcov na materskej dovolenke, že majú nárok na zhodnotenie tohto obdobia v dobách dôchodkového poistenia.

Otcom, počas poberania dávky materské až do posledného dňa poskytovania materského, automaticky platí poistné na dôchodkové poistenie štát, ak sú zamestnancami alebo povinne poistenými samostatne zárobkovo činnými osobami. Teda ani zamestnanec, ani samostatne zárobkovo činná osoba, ani zamestnávateľ nemá povinnosť ani platiť poistné, ani sa prihlásiť na dôchodkové poistenie. V prípade, že otec spĺňa zákonom stanovené podmienky a chce sa ďalej starať o dieťa do 6 rokov veku dieťaťa, môže byť dôchodkovo poistený aj po zániku nároku na dávku materské. Musí však podať prihlášku na dôchodkové poistenie. Sociálna poisťovňa odporúča urobiť tak ešte pred ukončením poberania dávky materské, keďže poistenie vzniká najskôr dňom jej podania.

Ak otec nie je povinne dôchodkovo poistený a chce byť dôchodkovo poistený, z dôvodu starostlivosti o dieťa od jeho narodenia, musí podať prihlášku na dôchodkové poistenie do 45 dní odo dňa narodenia dieťaťa. Dôchodkové poistenie teda vznikne odo dňa narodenia dieťaťa. V opačnom prípade, dôchodkové poistenie vznikne až odo dňa podania prihlášky.

Doba, počas ktorej sa otec stará o dieťa, sa mu započítava do nároku na starobný dôchodok ako náhradná doba poistenia. Platí však, že tú istú dobu starostlivosti o to isté dieťa, možno započítať iba jednej osobe. 

Zdroj: Sociálna poisťovňa
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 2336

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: