Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Zamestnanci súdov si rozdelia 1,2 milióna eur na odmenách

najpravo.sk • 26.11. 2012, 13:01

Minister spravodlivosti SR Tomáš Borec a zástupcovia zamestnancov justície sa na minulotýždňovom protestnom zhromaždení dňa 22. novembra 2012 zhodli na tom, že je potrebné podniknúť kroky na zlepšenie postavenia zamestnancov justície.

Minister spravodlivosti zástupcom zamestnancov justície uviedol, že všetky ušetrené finančné prostriedky pôvodne určené na valorizáciu platov sudcov použije na zlepšenie platovej situácie súdnych úradníkov a administratívy v justícii a zároveň vyhlásil, že napriek ďalšiemu plánovanému viazaniu výdavkov nedôjde k hromadnému prepúšťaniu zamestnancov justície ani k znižovaniu platov. Naopak, ministerstvo spravodlivosti bude podnikať kroky na postupné zlepšenie postavenia zamestnancov justície.

Ministerstvo spravodlivosti bude zároveň rokovať s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR, aby prispelo k stabilizácii mzdového ohodnotenia zamestnancov justície aj prostredníctvom úpravy zákona o štátnej službe.

Ministerstvo spravodlivosti prisľúbilo poskytnúť sumu 1.179.742 eur na koncoročné odmeny zamestnancov justície, teda odborného administratívneho aparátu súdov okrem sudcov.

V rezorte spravodlivosti je zamestnaných v štátnej službe a vo výkone správe vo verejnom záujme celkovo 4545 zamestnancov. V súčasnosti predstavuje plat súdnej asistentky približne 350 eur čistého a plat právnika - vyššieho súdneho úradníka okolo 500 eur v čistom vyjadrení. Platy zamestnancov súdov sa už niekoľko rokov nevalorizovali, zamestnanci súdov nemajú nárok na 13. ani 14. plat a ani iné výhody, ktoré požívajú sudcovia či príslušníci Zboru justičnej a väzenskej stráže, ktorí spadajú taktiež pod rezort spravodlivosti.

Zdroj: Správa OZJ o protestnom zhromaždení
Ilustračné foto: stock.xchng 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1036

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: