Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

T. Borec: Tvorba zákonov potrebuje prísnejšie pravidlá

najpravo.sk • 1.10. 2012, 11:09

​Tvorba zákonov potrebuje nové, prísnejšie pravidlá, ktoré budú garantovať právo verejnosti na účasť na legislatívnom procese. Minister spravodlivosti Tomáš Borec to povedal po spoločnej porade legislatívnych pracovníkov z jednotlivých ministerstiev v Častej-Papierničke.

„Kvalite zákonov neprospieva, ak sú prijímané narýchlo. Musíme preto nájsť mechanizmus, ako do budúcna zabrániť neodôvodnenému obchádzaniu pripomienkového konania," povedal minister Borec.

So zmenou počíta aj Programové vyhlásenie vlády, podľa ktorého vláda v snahe zabrániť zneužívaniu skrátených foriem legislatívnych konaní príjme prísnejšie legislatívne pravidlá tvorby právnych predpisov. Okrem toho prijatie osobitného zákona o účasti verejnosti v legislatívnom procese predpokladá vládne uznesenie z februára tohto roka.

Minister pripomenul, že zásadné zjednodušenie účasti verejnosti na tvorbe právnych predpisov prinesie pripravovaný projekt Slov-Lex. Výsledkom projektu, podporeného z eurofondov, bude webový portál s právne záväznými konsolidovanými zneniami právnych predpisov, ktoré budú bezplatne prístupné všetkým občanom. Súčasťou projektu bude aj informačný systém pre riadenie procesov vo všetkých fázach legislatívneho procesu vybavený editačnými nástrojmi pre tvorcov legislatívy. Elektronická legislatíva zníži administratívnu náročnosť samotnej legislatívnej práce a umožní predovšetkým legislatívnym pracovníkom viac sa koncentrovať na obsah a spoločenský zámer jednotlivých zákonných predlôh.

Zdroj: MS SR
Ilustračné foto: Národná rada SR

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3686

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: