Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prebehlo rozporové konanie k novele zákona o advokácii

Kolektív viacerých autorov • 17.8. 2012, 13:09

Dňa 16. augusta 2012 prebehlo rozporové konanie týkajúce sa novely Zákona o advokácii. Autori hromadnej pripomienky, Vladimíra Ledecká a Radoslav Pálka, ktorí sa ho zúčastnili ako zástupcovia verejnosti, naďalej považujú odôvodnenie predĺženia koncipientskej praxe zo strany navrhovateľa za nepostačujúce.

Z ich pohľadu ministerstvo v konaní nevystúpilo z tieňa svojej vágnej dôvodovej správy, a nedokázalo nijakým spôsobom rozptýliť pochybnosti a vyvrátiť konkrétne formulované výhrady v hromadnej pripomienke.

Ministerstvo spravodlivosti priznalo, že nedisponuje konkrétnymi dátami, ktorými by podložili svoje tvrdenia o nedostatočnej pripravenosti advokátov po absolvovaní trojročnej koncipientskej praxe. Potrebu predĺženia koncipientskej praxe zdôvodňujú subjektívnymi tvrdeniami a tiež podnetmi zo strany justície, ktorá údajne upozorňuje na nedostatočnú odbornú spôsobilosť začínajúcich advokátov, avšak opäť bez akéhokoľvek predloženia sumáru takýchto podnetov, z ktorých by jednoznačne vyplývala potreba takejto zmeny.

Na argumenty zástupcov verejnosti, že namiesto predlžovania praxe by bolo vhodné koncipientsku prax vnútorne regulovať a tak zabezpečiť jej kvalitu, boli zástupcovia verejnosti vyzvaní na vyvíjanie aktivity smerom k SAK. Z toho možno usudzovať, že ministerstvo spravodlivosti sa navrhovanej zmeny nevzdá ani napriek tomu, že jej odôvodnenie nie je podložené faktami.

Pokiaľ by súčasný, údajne zlý stav advokácie, čo však vzhľadom na absenciu faktov zástupcovia verejnosti nemajú za preukázané, skutočne vyžadoval zmenu existujúceho systému, navrhovaná zmena by bola súčasťou širšie koordinovaného postupu, ktorý by zahŕňal zmeny v regulácii praxe, koncepte advokátskych skúšok a teda skutočne smeroval k proklamovanému cieľu.

Záverom je potrebné podotknúť, že proti navrhovanej zmene dĺžky koncipientskej praxe sa vo svojich pripomienkach vyjadrili aj inštitúcie ako:

  • Ministerstvo hospodárstva SR
  • Ministerstvo kultúry SR,
  • Generálna prokuratúra,
  • Protimonopolný úrad a
  • Slovenská obchodná a priemyselná komora

Pripomienky vyššie uvedených inštitúcií sledujú rovnakú argumentačnú líniu ako hromadná pripomienka verejnosti: nepodloženosť zmeny faktami, obmedzenie prístupu k povolaniu advokácie a pod.

Generálna prokuratúra zašla ešte ďalej a uvádza, že mnohí advokáti, čo majú za sebou trojročnú prax prevyšujú schopnosťami advokátov s päťročnou praxou.

Či však vecné a logické námietky týchto inštitúcií zastavia vlak, ktorý rozbehlo Ministerstvo spravodlivosti podporované SAK ukáže až čas. 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 5965

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: