Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezident SR Andrej Kiska vymenoval ústavnú sudkyňu Janu Baricovú

najpravo.sk • 10.7. 2014, 15:13

Prezident Andrej Kiska dnes dopoludnia vymenoval Janu Baricovú za sudkyňu Ústavného súdu Slovenskej republiky na obdobie dvanásť rokov.

Hlava štátu vyslovila nádej, že nová sudkyňa bude pri všetkých rozhodovaniach myslieť hlavne na občanov krajiny. Prezident Kiska tiež verí, že aj s prispením sudkyne Baricovej sa podarí zlepšiť stav slovenskej justície i dôvera ľudí v súdnictvo.

Funkčné obdobie troch sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky JUDr. Jána Auxta, JUDr. Juraja Horvátha a JUDr. Jána Lubyho uplynulo 4. júla 2014. Na 33. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky boli zvolení piati kandidáti na sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky, a teda nebol zvolený potrebný počet kandidátov. Zvolení boli JUDr. Imrich Volkai, JUDr. Eva Fulcová, JUDr. Jana Baricová, JUDr. Ján Bernát a JUDr. Miroslav Duriš, PhD. Na 35. schôdzi bol zvolený JUDr. Juraj Sopoliga.

Podľa čl. 134 ods. 2 ústavy národná rada navrhuje dvojnásobný počet kandidátov na sudcov ústavného súdu, ktorých má vymenovať prezident Slovenskej republiky.

U piatich kandidátov dospel prezident k záveru, že ich odborná spôsobilosť nie je dostačujúca na zastávanie postu sudcu Ústavného súdu SR. “Nezistil som u nich trvalý záujem o ústavné súdnictvo, ústavné právo, nie sú mi známe výsledky sústavnej práce, ktoré by dokazovali ich ozajstný záujem stať sa najvyššími sudcami v tejto krajine,” zdôraznil začiatkom júla prezident A. Kiska.

Zdroj a foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1681

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: