Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Štatutári pozor: Vybavte si e-občiansky preukaz

najpravo.sk • 19.9. 2016, 19:32

Ministerstvo vnútra SR vyzýva konateľov a ostatných štatutárov, aby si vybavenie občianskeho preukazu s elektronickým čipom nenechávali na poslednú chvíľu.

V auguste 2016 odštartovala Slovenská republika podľa zákona o e-Governmente proces aktivácie elektronických schránok pre firmy (právnické osoby). Od januára budúceho roka bude štát s firmami komunikovať elektronickou formou – prostredníctvom štátnych e-schránok. Proces aktivácie štátnej e-schránky sa u právnickej osoby v súčasnosti uskutočňuje prvým prihlásením konkrétnej  osoby (konateľ, štatutár) oprávnenej na prístup a disponovanie s elektronickou schránkou. Od 1. januára 2017 budú schránky firiem aktivované na doručovanie automaticky aj bez prihlásenia a pošta od štátnych inštitúcií bude doručovaná do týchto schránok.

V praxi to znamená, že konkrétny zástupca právnickej osoby, ktorý začne v mene právnickej osoby komunikovať so štátom elektronicky, sa prihlási cez portál www.slovensko.sk.


Na tento úkon je však potrebný autentifikačný prostriedok – elektronický občiansky preukaz s čipom (tzv. eID karta), v prípade cudzincov s pobytom na Slovensku elektronický doklad o pobyte (tzv. eDoPP karta). Doklad si občania SR vybavia či aktivujú na niektorom z 86 pracovísk oddelení dokladov a evidencií Policajného zboru, cudzinci na oddeleniach cudzineckej polície. V prípade, že platnosť starého občianskeho preukazu bez čipu je menej ako 180 dní, nový elektronický získate bezplatne. V opačnom prípade uhradíte správny poplatok 4,50 Eur v platobnom kiosku na pracovisku. Občania, ktorí majú vydané občianske preukazy do 30. júna 2008, môžu požiadať o vydanie nového občianskeho preukazu len na oddelení dokladov Okresného riaditeľstva Policajného zboru v územnom obvode podľa miesta trvalého pobytu. Ostatní na ktoromkoľvek oddelení dokladov v SR.

Ak už ste držiteľom elektronického občianskeho preukazu alebo dokladu o pobyte, ktorý však používate iba  klasickým spôsobom, môžete si ho na ktoromkoľvek oddelení dokladov (cudzinci na cudzineckej polícii) aktivovať bezplatne. Z pohľadu používateľa ide o zadanie 6-miestneho bezpečnostného osobného kódu, tzv. „BOKu“. Prostredníctvom BOKu sa pomocou čítačky kontaktných elektronických čipových kariet prihlásite na portál http://www.slovensko.sk/, a tým sa dostanete do štátnej e-schránky. Pokiaľ ju máte aktivovanú na doručovanie, prijímať i prezerať úradnú poštu môžete už v súčasnosti.

Používateľské softvéry pre prácu s elektronickým občianskym preukazom si stiahnete zo stránky https://www.slovensko.sk/sk/na-stiahnutie.

Ministerstvo vnútra SR pri tejto príležitosti upozornilo zástupcov právnických osôb, ktorí budú od januára 2017 povinne komunikovať so štátom elektronicky a stále nemajú vybavený autentifikačný doklad (eID, eDoPP), aby využili možnosť vybaviť si doklad bez stresu z čakania na oddelení dokladov, ktorý je bežný v závere roka. „V tomto, ešte stále prechodnom období, získate výhodu vyskúšať si prácu so štátnou e-schránkou, nadobudnete zručnosť a pohodlne rozhodnete, ktoré osoby vo vašej firme splnomocníte prístupom do štátnej e-schránky. Nezabúdajte, že aj splnomocnený potrebuje aktivovaný občiansky preukaz s čipom. Polícia štandardne vydáva doklady do 30 dní, v súčasnosti sa však ich výdaj realizuje v rozmedzí 18 až 22 dní. Pri prevzatí dokladu požiadajte o certifikáty potrebné k vytvoreniu zaručeného elektronického podpisu, ktorý využijete najmä pri množstve e-služieb poskytovaných štátom. Odporúčame vám využiť službu doručenia dokladu do vlastných rúk kuriérom. V takom prípade požiadajte o aktiváciu bezpečnostného osobného kódu BOK už pri podávaní žiadosti o vydanie dokladu, aby ste sa na pracovisko dokladov nemuseli znovu vracať kvôli aktivácii.“ uvádza ministerstvo.

V prípade otázok týkajúcich sa aktivácie či práce s elektronickou schránkou, neváhajte využiť služby Ústredného kontaktného centra na stránke http://www.slovensko.sk/, alebo na čísle +421 2 35 803 083. K dispozícii je aj kontaktný formulár a videonávody. V prípade akýchkoľvek otázok sa môžete obrátiť aj na Callcentrum MV SR v pracovných dňoch od 8.00 do 18.00 hod. na bezplatnom čísle 0800 222 222, alebo e-mailom na callcentrum@minv.sk.

Zdroj a foto: MV SR

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3007

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: