Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Napriek čiastočnému odstráneniu nedostatkov, EISi naďalej nespokojné s informatizáciou verejnej správy

najpravo.sk • 6.7. 2015, 08:50

Po niečo menej ako roku, od kedy sa EISi postavilo voči praktike Ministerstva pôdohospodárstva, ktoré požadovalo použitie špecifického operačného systému, štát konečne umožňuje predaj poľnohospodárskej pôdy aj používateľom operačných systémov Mac OS X a GNU / Linux (distribúcie Debian, Ubuntu a Mint).

EISi ešte v lete 2014 zareagovalo na konanie Ministerstva pôdohospodárstva, ktoré v rámci procedúry podľa zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku (§ 4 ods. 3) vyžadovalo pre zaevidovanie ponuky prevodu pozemku na svojom webovom sídle použitie komerčných operačných systémov Windows. Podľa názoru EISi bol tento systém registrácie ponúk v rozpore s predpismi o štandardoch verejnej správy, ktoré v takýchto prípadoch neumožňujú vyžadovať použitie konkrétneho softvéru.

S ohlásením Ministerstva financií a Ministerstva vnútra a následným spustením eID klienta aj pre iné operačné systémy je už potreba mať konkrétny komerčný systém od jedného výrobcu minulosťou. Zverejniť ponuku na webovom portáli Ministerstva pôdohospodárstva tak môžu teraz už aj používatelia vyššie uvedených operačných systémov. Okrem toho, samotné spustenie eID klienta na týchto platformách znamená i možnosť použiť eID kartu (t.j. nový typ občianskeho preukazu s čipom) aj pre iné účely, ako napríklad prihlasovanie do štátom zriadených elektronických schránok.

Podľa EISi však oneskorené spustenie eID klienta nie je dôvodom na chválu či pozitívnu reakciu. Uvedenie eID klienta pre iné operačné systémy prichádza s viac ako jeden a pol ročným oneskorením, nakoľko prvé sľuby datovali jeho spustenie už na december 2013. Stále tiež absentuje zverejnenie softvéru pre vytváranie zaručeného elektronického podpisu pre rôzne platformy na niektorých štátnych portáloch napriek tomu, že takýto softvér bol certifikovaný NBÚ už pred niekoľkými rokmi. Navyše bude naďalej chýbať aj podpora pre mobilný operačný systém Android, ktorý je používaný až 20% používateľmi v SR a mal by sa podľa štandardov podporovať pre prístup k elektronickým službám verejnej správy.

Predaj pozemkov v režime predmetného zákona zostáva naďalej veľmi problematický. „Už v minulosti EISi kritizovalo 'divokú' elektronizáciu povinností a uvádzalo prevod poľnohospodárskej pôdy ako jeden z typických príkladov. Je síce vyhovujúce, aby konečne dostali možnosť využiť občiansky preukaz s čipom aj občania a podnikatelia používajúci iné operačné systémy, tým sa však neodstráni veľmi problematický systém zavedený v súčasnosti. I naďalej bude nutné návrh zverejňovať výlučne elektronicky a navyše iba s čipovým občianskym – možnosť, ktorú má v súčasnosti k dispozícii iba pár percent obyvateľov Slovenska“, uvádza Matej Gera, člen EISi.

 „Overenie identity predávajúceho a záujemcu o pozemok by bolo možné zabezpečiť aj inak, než cez vynucované eID. Napríklad osobným predložením identifikačného dokladu v obci, kde človek prevádzajúci vlastníctvo k pozemku aj tak musí podľa zákona povinne vyvesiť ponuku v listinnej forme na úradnej tabuli obce súčasne so zverejnením v elektronickej forme. Úrady by tiež mohli po osobnom overení identity človeku vydať napríklad meno a heslo, poskytnúť možnosť automatického generovania a zasielania jednorazových hesiel, alebo elektronický kľúč, čo sú len niektoré z mnohých možností“, vysvetľuje Štefan Szilva, dlhodobý spolupracovník EISi a odborník na štandardy.

„EISi by touto správou chcelo najmä prehlásiť, že bude naďalej usilovať v boji proti porušovaniu štandardov verejnej správy a nerozumnej digitalizácii povinností občanov. Všetci pochopiteľne chceme modernú verejnú správu a radi by sme využívali každodennú technológiu aj na komunikáciu s úradmi. Nemôže to však byť formou donucovania, zasahovania do práv alebo diskriminovania starších a sociálne slabších skupín obyvateľov“, ukončuje Gera.

Zdroj: EISi
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1721

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: