Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

Rozpočet justície sa zvýši o 45 miliónov eur

najpravo.sk • 14.4. 2015, 16:57

​Zvýšenie rozpočtu sprevádzajú úsporné opatrenia, ktoré umožnia lepšie ohodnotenie zamestnancov justície. Rozpočet justície sa tento a budúci rok zvýši o 45 miliónov eur. Vyplýva to z výsledkov rokovania ministra spravodlivosti Tomáša Boreca a podpredsedu vlády a ministra financií Petra Kažimíra. Okrem toho získal rezort viac ako 80 miliónov eur z eurofondov na realizáciu projektov eJustice.

O výsledkoch rokovania minister spravodlivosti osobne informoval predstaviteľov Odborového zväzu justície v SR. „Rokovania s ministerstvom financií boli síce náročné, ale veľmi konštruktívne. Výsledok, ktorý sa mi podarilo vyjednať, je dobrou správou pre justíciu,“ povedal minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Rozpočet súdnictva sa zvýši už tento rok, a to o 21 miliónov eur. V roku 2016 sa oproti pôvodnému návrhu rozpočet navýši o 24 miliónov eur. Súčasťou dohody je aj zabezpečenie finančných prostriedkov na platy sto vyšších súdnych úradníkov, ktorí boli prijatí v minulom volebnom období bez finančného krytia. Ďalej sa navýšením rozpočtu zabezpečí dorovnanie priemernej výšky platu na úroveň dosiahnutú v roku 2014, keďže v dôsledku prijatých úsporných opatrení táto v roku 2015 klesla, a zároveň dôjde k jej navýšeniu v súvislosti s priznanou výškou valorizácie. Priemerné platy štátnych zamestnancov v súdnictve tak iba vďaka tomuto opatreniu stúpnu z vlaňajších 697 eur na 712 eur od 1. júla.

Súčasťou dohody o zvýšení rozpočtu sú aj úsporné opatrenia. Výnosy z týchto opatrení sa použijú na ďalšie zvýšenie ocenenia práce zamestnancov na súdoch (nejde o sudcov). Predstavitelia odborového zväzu počas decembrového rokovania za okrúhlym stolom príkladmo uviedli možnosť navýšenia platov zamestnancov o 50 eur mesačne. Napriek tomu, že výšku úsporných opatrení v tomto momente nie je možné presne určiť, minister spravodlivosti vyčlení na prvých šesť mesiacov tohto roka prostriedky na odmenu každého zamestnanca v priemere 500 eur. Na predsedov jednotlivých súdov bude zároveň apelovať, aby žiadni zamestnanci nedostali menšie odmeny ako 300 eur, čo za jeden mesiac predstavuje zmieňovaných 50 eur na zamestnanca.

Výsledkom týchto opatrení je, že po zarátaní valorizácie a plánovaných odmien budú mať zamestnanci za prvých šesť mesiacov tohto roka platy priemerne vyššie o sumu, ktorá presiahne 90 eur v hrubom mesačne. O rovnaké ohodnotenie nad rámec riadnych platov sa bude MS SR v závislosti od vývoja hospodárenia kapitoly usilovať aj v druhom polroku.

Úsporné opatrenia, ktoré umožnia vyššie odmeňovanie zamestnancov, spočívajú najmä v znížení výdavkov na súdne konania a prevádzku na súdoch. Niektoré z týchto opatrení prinesú úspory aj v iných rezortoch, a to v rezorte vnútra, zdravotníctva a Generálnej prokuratúre SR.

V nadväznosti na uvedené minister spravodlivosti konštatuje, že požiadavky odborárov vo vzťahu k zvýšeniu rozpočtu ministerstva, zabezpečeniu materiálno-technického a personálneho chodu súdov a zlepšenie sociálno-ekonomickej situácie zamestnancov justície boli s prihliadnutím na možnosti štátneho rozpočtu naplnené v maximálne možnej miere.

Pokiaľ ide o ďalšiu požiadavku, a to prijatie osobitného zákona o zamestnancoch justície, na tomto zákone sa naďalej intenzívne pracuje v rozšírenej pracovnej skupine, v ktorej má od začiatku svojich zástupcov aj odborový zväz. Zákon bude môcť byť prijatý po tom, čo bude prijatý nový zákon o štátnej službe, pričom jeho predloženie na rokovanie vlády SR je plánované na mesiac august tohto roka.

Vyhlásenie OZJ v SR po rokovaní s ministrom spravodlivosti zo dňa 8. apríla 2015:

„Odborový zväz justície v SR prijal vyjadrenie ministra spravodlivosti týkajúce sa navýšenia finančných prostriedkov o sumu 45 mil. eur na roky 2015 a 2016. Považuje ho za splnenie dohody o informovaní odborového zväzu v termíne do 10. apríla 2015, teda pred avizovanou Radou predsedov OZJ v SR. Odborári boli informovaní o navýšení ohodnotenia zamestnancov súdov tak, ako je uvedené v tlačovej správe MS SR a zobrali uvedené informácie na vedomie v plnom rozsahu. Prítomní predstavitelia OZJ v SR vysoko ocenili doterajšie snahy a prístup ministra spravodlivosti Tomáša Boreca pri hľadaní riešenia a plnení požiadaviek zamestnancov rezortu.“

Zdroj: Ministerstvo spravodlivosti SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1891

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: