Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Tomáš Borec sa v parlamente vyjadril k platom v súdnictve

najpravo.sk • 23.3. 2015, 12:34

V rámci pravidelnej štvrtkovej hodiny otázok v Národnej rade SR bola zo strany poslanca Miroslava Kadúca položená ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi otázka: Kedy a o koľko príde k zvýšeniu platov justičných úradníkov?

Odpoveď Tomáša Boreca:

„Chcem vás ubezpečiť, že je mojím záujmom, aby sme úspešne skončili rokovania, ktoré momentálne vediem na túto tému v rámci vlády Slovenskej republiky a osobitne s ministerstvom a ministrom financií Slovenskej republiky. Všetky potrebné informácie, samozrejme, poskytnem nielen vám, ale aj verejnosti a v neposlednom rade, respektíve práve naopak, v prvom rade tým, ktorých sa to najviac týka, to znamená samotných zamestnancov justície a považujem za slušné a korektné informovať o tejto otázke až v momente, keď budú tieto veci už naozaj ukončené.

Aj na tomto mieste považujem tiež potrebné za potrebné povedať, že práve súčasná vláda podniká vo vzťahu k justícii systematické kroky a našli sme odvahu aj na realizáciu skutočne zásadných reforiem, či už ide o zmenu Ústavy Slovenskej republiky, rekodifikáciu civilného práva procesného, ktorého aj vy, pán poslanec, ste účastný osobne pri rokovaniach o tejto téme. Ďalej, masívnu informatizáciu súdov, ale nakoniec aj zavádzanie takzvaných elektronických náramkov, ktoré boli predmetom dnešného rokovania na pôde Národnej rady.

Ubezpečujem vás, že ani ministerstvo spravodlivosti, ani vláda ako taká nezabúda na radových zamestnancov justície, ktorých sa, mimochodom, rovnako, ako všetkých ostatných štátnych zamestnancov týkalo plošné zvyšovanie platov o 16 eur minulý rok. Taktiež nemôžem opomenúť fakt, že aj najmenej zarábajúci zamestnanci justície majú tento rok o niečo vyššiu čistú mzdu vďaka aktivitám vlády Slovenskej republiky vo vzťahu k zdravotným odvodom. Napriek tomu považujem za správne, aby sa našli aj ďalšie prostriedky na aspoň čiastočné zvýšenie platov v súdnej administratíve, aby tieto platy zodpovedali odbornej náročnosti ich práce.

Môžem v tomto momente teda len zopakovať, že som v tejto veci optimistom a verím, že potrebné informácie budú k dispozícii už čoskoro.“

Reakcia Miroslava Kadúca:

„Keby som chcel byť zlomyseľný, tak sa opýtam ešte raz: kedy a o koľko? Pretože na tú otázku ste mi neodpovedali, tak to sa pokúsim nejako zúžiť a teda viete mi povedať, či k výsledku príde skôr alebo neskôr, ako je 15. apríl tohto roka a či bude zvýšenie menej alebo viac ako je 300 euro.“

Odpoveď Tomáša Boreca:

„Pán poslanec, ďakujem za otázku, doplňujúcu otázku, ale myslím, že obsahom mojej odpovede už bola odpoveď na vaše otázky. A myslím si, že nie táto pôda, aj keď si ju naozaj veľmi vážim, je ten prvý prijímateľ informácie, ale práve tí zamestnanci justície. Je slušné a korektné, aby som to oznámil ako prvým a potom, samozrejme, všetkým ostatným. Takže, prosím, berte to s porozumením a pochopte, že nepatrí sa informovať najprv ostatných a nakoniec tých, ktorí sú prvotným prijímateľom informácie a ktorých to najviac zaujíma, to znamená, samotných pracovníkov justície by som najradšej informoval teda skutočne ako prvých. Takže veľmi pekne ďakujem.“

Zdroj a prepis rokovania: Národná rada SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1797

Nový príspevok

bez nadpisu

Veľmi ma vytočila odpoveď ministra, kde hovoril o najmenej zarabájucich zamestnancoch justície, ktorí vďaka zdravotným odvodom majú vyššiu čistú mzdu. To sa minister nehambí, že má v zamestatní kvalifikovaných ľudí ktorí mu makajú za tak malú mzdu, aby boli odkázaní na zdravotné odvody. A tých 16 euro v hrubom, keď iným sa zvyšuje o 46 € nie je na chválu, ale na kritiku, že len toľko. To teda zvýšilo autoritu justície. Super len tak ďalej. Vláda podniká systematické kroky, ale k demotivácii zamestnancov už dlhší čas. Viac práce za rovnako malú mzdu. len naťhujú čas, aby prešiel mesiac za mesiacom a niečo sa ušetrilo na chudákoch zamestnancoch a nakoniec sa prehupne rok a možno niečo od januára???

ave | 24.03.2015 09:27
PoUtStŠtPiSoNe
: