Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
Predplatné
Utorok, 19. marec 2024 | meniny má Jozef , zajtra Víťazoslav
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezident vymenoval 18 nových sudkýň a sudcov

najpravo.sk • 24.4. 2017, 16:50

Prezident Andrej Kiska dnes vymenoval 18 sudcov a sudkýň bez časového obmedzenia. V príhovore novým sudkyniam a sudcom uviedol:

 „Zložením sľubu ste sa stali novými sudkyňami a sudcami Slovenskej republiky. Od dnešného dňa aj od vašej práce, autority a morálky závisí, či ľudia na Slovensku budú veriť v spravodlivosť, vládu zákona a rovnosť pred zákonom. Vaše rozhodnutia budú prispievať k tomu, či sa bude zvyšovať dôvera našej spoločnosti k právnemu štátu a k jeho schopnosti riešiť spory férovo a trestať spravodlivo tých, ktorí porušujú pravidlá.

Želám vám profesionálne hodnotnú a osobne úspešnú kariéru na súdoch, na ktorých budete pôsobiť. Nebudete to mať ľahké, ale verím, že sa každý z vás stane na vašich nových pôsobiskách prirodzenou osobnosťou pri ochrane práva a spravodlivosti. Som presvedčený, že budete s rešpektom a pokorou pristupovať k moci, ktorú do vašich rúk zverili ľudia na Slovensku.

Ako prezident tu stojím pri vymenovaní sudcov už po niekoľký krát a už po niekoľký krát s ľútosťou opakujem, že dôvera v spravodlivosť na Slovensku je stále vážne otrasená. Hovorievam aj o tom, aká dôležitá je generačná výmena v justícii. A nemyslím tým len nástup mladších ročníkov. Ale predovšetkým taký potrebný nástup generácie sudkýň a sudcov, ktorá bude rozumieť, že justícia nemôže byť do seba zahľadeným, nekomunikujúcim a  uzavretým stavom vyvolených.


Stali ste sa sudkyňami a sudcami v stále zložitej dobe pre našu justíciu. Nedávno sme si mohli prečítať hodnotenie slovenského súdnictva zo strany Európskej komisie. Podľa nej má Slovensko najmenej nezávislé súdy zo všetkých krajín Európskej únie. Patríme medzi členské krajiny s najdlhším trvaním občianskych a obchodných sporov. Ale hlavným zdrojom nedôvery je podľa správy Európskej komisie nátlak vlády a politikov na súdy.

Viem si predstaviť, že väčšina vašich kolegov by sa proti takémuto hodnoteniu, proti podozreniu zo zasahovania politikov do ich rozhodovania ostro ohradila. A azda aj oprávnene. Možno je toto hodnotenie skôr dôsledkom širšej nedôvery ľudí v systém spravodlivosti. Aj ja ako prezident sám hovorím, že slovenskí politici si svoju prácu pri zvyšovaní dôvery v právny štát na Slovensku nerobia práve najlepšie.

Myslím si však, že najlepšou odpoveďou vás, sudkýň a sudcov na túto situáciu nie je ani hnev, ani zatrpknutosť, ani rezignácia. Najlepšou odpoveďou bude, ak nám všetkým pôjdete príkladom. Ak nám ukážete, že hlboká nedôvera k justícii nie je namieste. Samozrejme, vaša autorita musí byť v prvom rade postavená na kvalitných individuálnych rozhodnutiach. Štát sa môže považovať za právny len vtedy, ak dokáže chrániť práva každého človeka, ktorý sa spolieha na jeho pevné princípy a účinný výkon spravodlivosti.  Ale vašou povinnosťou nebude len každý deň nezávisle, nestranne, poctivo, profesionálne rozhodovať o pridelených súdnych prípadoch. Úspech vašej generácie bude závisieť od toho, ako aktívne a dôsledne budete presadzovať profesionálny štandard, morálku a etiku v celej slovenskej justícii. Ako sa postavíte k individuálnym zlyhaniam vašich kolegov.

Osobitne dôležitou otázkou je, koho si vyberiete, aby vás reprezentoval smerom k verejnosti.  Pretože dôvera je postavená aj na symboloch aj na a ľuďoch.  A vás všetkých budú posudzovať aj podľa toho, ako sa správajú predstavitelia justície na najviditeľnejších a najdôležitejších pozíciách.

Už o mesiac budú sudkyne a sudcovia voliť svojich zástupcov v Súdnej rade, najvyššej ústavnej inštitúcii všeobecného súdnictva. Dovoľte mi, aby som využil túto príležitosť a  prihovoril sa všetkým vašim kolegyniam a kolegom, všetkým sudcom na Slovensku: Buďte nám ostatným príkladom. Voľte uvážlivo. Voľte tých, ktorí si budú ctiť pravidlá a robiť vašej profesii dobré meno. Autority, ktorí dokážu trpezlivo, vecne a slušne komunikovať s verejnosťou. Osobnosti, ktoré budú príkladom pokory a rešpektu k súdnej moci a zanietenosti pre zvyšovanie dôvery ľudí na Slovensku v spravodlivosť.

Držím vám palce a verím, že sa rozhodnete správne.“


SUDCA/SUDKYŇA - PÔSOBISKO

Diana Bičová - Okresný súd Trebišov

Michaela Buceková  - Okresný súd Bratislava II.

Evelyn Csémyová - Okresný súd Trnava

Gabriela Dubová - Okresný súd Vranov nad Topľou

Soňa Glezgo - Okresný súd Košice II.

Dominika Horváthová - Okresný súd Piešťany

Dominika Hudecová - Okresný súd Komárno

Pavel Ištók - Okresný súd Piešťany

Matúš Kalanin - Okresný súd Vranov nad Topľou

Oxana Kovalová Báreková - Okresný súd Bratislava V.

Lenka Kudravá - Okresný súd Bratislava II.

Péter Nagy - Okresný súd Dunajská Streda

Vlasta Ondrejková - Okresný súd Nitra

Ľubomíra Podmaníková - Okresný súd Topoľčany

Mariana Pondelová - Okresný súd Levice

Marek Rebej - Okresný súd Bardejov

Michaela Sedláková - Okresný súd Prešov

Kristína Srnková - Okresný súd Galanta

Zdroj a foto: prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1570

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: