Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezident dnes vymenoval 22 nových sudcov

najpravo.sk • 19.12. 2016, 18:59

Prezident Andrej Kiska v pondelok vymenoval 22 sudcov bez časového obmedzenia. V príhovore k nim uviedol:

 „Zložením sľubu ste sa pred chvíľou stali novými sudkyňami a sudcami Slovenskej republiky. Vybrali ste si povolanie, v ktorom od vašej  profesionality, autority a morálky závisí, či ľudia na Slovensku budú veriť v spravodlivosť.  Či budú veriť vo vládu zákona a rovnosť pred zákonom. Aj od výsledkov vašej práce, od vašich každodenných rozhodnutí bude závisieť, ako budeme na Slovensku dôverovať sile a prednostiam demokratického právneho štátu.

Želám vám úspešnú osobnú kariéru na vašich nových pôsobiskách. Želám vám, aby ste sa stali váženými členmi, prirodzenými a zaslúženými autoritami v komunite, v ktorej budete vo funkcii sudcu pôsobiť. Každý z vás jednotlivo, ale aj vy všetci spolu ako generácia sudkýň a sudcov, ktorá vykonáva svoju prácu s pokorou k vlastnému výsadnému postaveniu, ale aj voči ľuďom našej republiky, ktorí súdnictvu také významné postavenie dali.

Pri každom menovaní nových sudcov a sudkýň zdôrazňujem, že generačná výmena v súdnictve je súčasťou úsilia o  zvýšenie dôvery verejnosti k systému spravodlivosti v našej krajine.  Všetci vieme, že dôvera verejnosti je krehká záležitosť a závisí od množstva vecí — vrátane správania sa, konania a rozhodnutí prezidenta, členov vlády,  poslancov parlamentu a ďalších. Rozumiem výhrade, že politici si na Slovensku nerobili svoju prácu, čo sa týka posilňovania viery v spravodlivosť, práve najlepšie.

Ale zároveň si myslím, že vaša profesia má vytvorené všetky predpoklady na to, aby v nej sudkyňa alebo sudca mohli vykonávať svoju prácu profesionálne, poctivo a nezávislo. Preto je aj moja výzva k Vám ako novým sudkyniam a sudcom namieste.  Pretože základom dôvery v spravodlivosti budú vždy vaše rozhodnutia. Cez ne chránite právny štát a nestrannosť justície, budujte autoritu vašej profesie a posilňujte právnu istotu ľudí na Slovensku.

Ale keď hovorím o generačnej výmene, nemyslím tým len výmenu starších sudcov za mladších. To, čo mám na mysli, je aj zmena spôsobu, akým vaša profesia komunikuje s verejnosťou, ako reaguje na podozrenia a pochybnosti ľudí. Ako sa vy — sudcovia a sudkyne — vyrovnávate so zlyhaniami vo vlastných radoch, ako ste schopní a ochotní reagovať na kritiku zvnútra aj zvonka. Akých reprezentantov si zvolíte, aby vás zastupovali v Súdnej rade. Ako aktívne a dôsledne budete presadzovať vysoký profesionálny štandard, morálku a etiku v našej justícii.

Toto všetko sú úlohy, ktoré presahujú rámec rozhodovania o individuálnych súdnych sporoch na vašich budúcich pracoviskách. Ale práve na zvládnutí týchto výziev stojí a padá úspech generačnej výmeny v súdnictve.  Od toho, ako sa k týmto výzvam osobne postavíte, závisí, či budete generáciou sudkýň a sudcov, ktorá dôveru ľudí v spravodlivosť na Slovensku dokáže presvedčivo zvýšiť.

Vážené sudkyne a sudcovia, želám vám, ale želám aj Slovensku, aby ste to dokázali. Aby sme sa na vás mohli spoľahnúť. Držím vám palce.“

SUDCA/SUDKYŇA - PÔSOBISKO

Mária Benková Okresný súd Košice - okolie

Daniel Marcián Okresný súd Liptovský Mikuláš

Peter Štefčík Okresný súd Partizánske

Táňa Šefčíková Okresný súd Galanta

Zuzana Albert Okresný súd Malacky

Ladislav Blaško Okresný súd Skalica

Magdaléna Bošková Okresný súd Bratislava I.

Tomáš Brinčík Okresný súd Bánovce nad Bebravou

Eva Cvengová Okresný súd Banská Bystrica

Monika Czafiková Okresný súd Komárno

Ján Evin Okresný súd Bratislava IV.

Marianna Hirková Okresný súd Humenné

Zuzana Konáriková Okresný súd Zvolen

Zuzana Krivdová Okresný súd Námestovo

Jozef Pikna Okresný súd Galanta

Radoslav Prutkay Okresný súd Bratislava II.

Miroslava Saxová Okresný súd Bratislava I.

Barbora Sopková Okresný súd Banská Bystrica

Vincent Szabó Okresný súd Trnava

Erika Tischlerová Okresný súd Galanta

Miroslava Vaňová Okresný súd Brezno

Gabriela Žabková Okresný súd Bratislava III

Zdroj a foto: prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1762

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: