Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
Predplatné
Sobota, 20. apríl 2024 | meniny má Marcel , zajtra Ervín
TlačPoštaZväčšiZmenši

Prezident vymenoval sudcov bez časového obmedzenia

najpravo.sk • 16.12. 2014, 14:57

Prezident Andrej Kiska vymenoval sedem sudcov bez časového obmedzenia.

Kiska sudcom pripomenul starú zásadu každého právneho štátu, podľa ktorej nik nestojí tak vysoko, aby nad ním nestálo právo. Prezident vyjadril tiež presvedčenie, že nikto by nemal byť väčším osobným vzorom v rešpektovaní práva ako práve sudcovia v talároch. Prezident vyslovil želanie, aby novovymenovaní sudcovia stali skutočne profesionálnymi, ale aj ľudskými autoritami na miestach, kde budú pôsobiť. „V rukách sudkýň a sudcov sa sústreďuje vaľká moc – moc súdiť a tak rozhodovať o osudoch ľudí, organizácií, regiónov, dedín a miest, ba aj celého štátu. Táto mocenská pozícia zakladá veľkú zodpovednosť sudkýň a sudcov nášho štátu,“ povedal prezident. Pripomenul im spoluzodpovednosť za to, že Slovenská republika bude právnym štátom nielen podľa znenia ústavy, ale aj podľa výsledkov pôsobenia súdnej moci; spoluzodpovednosť za to, že bude u nás prevládať pocit bezpečia právnej istoty nastolenými rozhodnutiami súdov a že tieto rozhodnutia budú nielen v súlade s princípom spravodlivosti, ale budú aj presvedčivé a znesú akúkoľvek kritiku.

Andrej Kiska zdôraznil novovymenovaným sudcom, že je aj ich úlohou aby rozhodovanie našich súdov prestalo byť predmetom kritiky akú nám adresovala Európska komisia; aby každé rozhodovanie súdov vzbudzovalo presvedčenie, že u nás vládne právo, spravodlivosť predvídateľnosť práva a právna istota.

Prezident SR v závere svojho príhovoru pripomenul aj niekoľko významných zmien v našom súdnictve, ktoré vzbudili očakávanie verejnosti a zmenili atmosféru v samotnom súdnictve.

Andrej Kiska vyslovil želanie, aby sa tieto zmeny priaznivo prejavili aj v procese výberu nových sudcov.

Prezident doposiaľ vymenoval všetkých sudcov, ktorých mu Súdna rada navrhla a potvrdila. „Hoci moje pochybnosti zostali. V minulosti sa totiž opakovane vyskytli prípady pochybnosti okolo výsledkov výberových konaní aj okolo postupu Súdnej rady pri posudzovaní kandidátov na sudcov a pri ich navrhovaní na vymenovanie prezidentovi,“ povedal prezident. Vyslovil presvedčenie, že pri navrhovaní kandidátov na sudcov sa podarí presadiť také pravidlá, aby bol proces výberu sudcov nielen profesionálne a odborne náročný, ale aj taký nespochybniteľný, aby vylúčil akékoľvek pochybnosti vo vnútri súdnictva i pred verejnosťou.

Na slávnostnom akte vymenovania sudcov bez časového obmedzenia bol prítomný minister spravodlivosti Slovenskej republiky Tomáš Borec, predsedníčka Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Daniela Švecová a predsedníčka Súdnej rady Slovenskej republiky Jana Bajánková.

Z rúk prezidenta si prevzali vymenovacie dekréty nasledovní sudcovia vymenovaní bez časového obmedzenia aj s určením na príslušné súdy:

  • Stanislava PADÚCHOVÁ Okresný súd Brezno
  • Ľuboš MURGAŠ Okresný súd Veľký Krtíš
  • Juraj FUJERIK Okresný súd Kežmarok
  • Tomáš SARAKA Okresný súd Kežmarok
  • Jana SMEREKOVÁ Okresný súd Michalovce
  • Andrej RADOMSKÝ Okresný súd Michalovce
  • Judita GABONAIOVÁ HRENČUKOVÁ Okresný súd Rožňava

Zdroj a foto: prezident.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1870

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: