Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
Predplatné
Utorok, 23. apríl 2024 | meniny má Vojtech , zajtra Juraj
Svetový deň kníh a autorských práv
TlačPoštaZväčšiZmenši

Paragrafové znenie nových kódexov by malo byť hotové budúci rok

najpravo.sk • 13.10. 2013, 21:13

Vo štvrtok a v piatok sa v maďarskom Veszpréme uskutočnilo stretnutie ministrov spravodlivosti stredoeurópskych krajín. Predmetom spoločných rokovaní boli viaceré legislatívne akty Európskej únie, ako aj téma zefektívňovania práce súdov. V tejto súvislosti minister Tomáš Borec rezortných kolegov informoval o detailoch pripravovanej rekodifikácie civilného práva procesného na Slovensku.

Nová úprava pravidiel súdneho konania v netrestných veciach bude predstavovať podľa ministerstva spravodivosti silný impulz pre skvalitnenie a zefektívnenie fungovania slovenských súdov. „Tieto zmeny budú mať pozitívny vplyv aj na celkové podnikateľské prostredie, preto som využil príležitosť na podrobné informovanie o tejto téme aj kolegov zo susedných krajín," povedal po rokovaní minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Rekodifikácia civilného práva procesného tvorí podľa ministerstva základ celkovej reformy systému vymožiteľnosti práva. Jej základné kontúry tento rok schválila vláda v podobe legislatívneho zámeru. Po novelizácii niektorých čiastkových zákonov (napríklad Exekučný poriadok, zákon o znalcoch, či pravidlá rozhodcovského konania) plánuje MS SR dokončiť paragrafové znenie nových kódexov v priebehu roka 2014.

Ministri spravodlivosti ďalej rokovali o návrhu nariadenia o zriadení Európskej prokuratúry, návrhu novely nariadenia o konkurznom konaní, európskom porovnávacom prehľade justície a tiež o účinnosti prostriedkov nápravy súdnych prieťahov v súlade s judikatúrou Európskeho súdu pre ľudské práva.

Bližšie informácie o rekodifikácii Občianskeho súdneho poriadku nájdete TU.

Zdroj: TS MS SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3530

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: