Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
Predplatné
Štvrtok, 25. apríl 2024 | meniny má Marek , zajtra Jaroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

Rekodifikácia civilného procesu čaká aj Čechov

najpravo.sk • 22.4. 2013, 12:36

Práce na rekodifikácii slovenského civilného procesného práva sú v plnom prúde. Minulý týždeň schválila Legislatívny zámer rekodifikácie Legislatívna rada vlády. Zdá sa však, že sme v tomto smere inšpirovali aj našich západných susedov, keďže minister spravodlivosti Českej republiky Pavel Blažek pred pár dňami zriadil Komisiu pre rekodifikáciu civilného procesu. Jej predsedom sa stal JUDr. Roman Fiala, podpredseda Najvyššieho súdu ČR.

Úlohou komisie je spracovať analýzu doterajšej úpravy občianskeho súdneho poriadku, teda civilného procesu sporového, nesporového a exekučného, a to vrátane nového zákona o osobitných súdnych konaniach. Zaoberať sa bude aj podobou vecného zámeru a paragrafového znenia nového občianskeho súdneho poriadku, vrátane nevyhnutných novelizácií súvisiacich predpisov.

Predseda komisie teraz osloví najvýznamnejších odborníkov na civilný proces z oblasti právnej teórie a praxe, vrátane legislatívy a do mesiaca navrhne ministrovi spravodlivosti ich menovanie do pracovného tímu komisie. Následne z radov ďalších oslovených odborníkov zostaví predseda komisie do troch mesiacov širší, pripomienkový tím.

„Rekodifikácia občianskeho súdneho poriadku je nevyhnutná už preto, že posledný kompletný zákon, ktorý upravuje súdne konanie, je stále platná norma z roku 1963." dodal minister spravodlivosti ČR Pavel Blažek.

Autor: Tlačový odbor Ministerstva spravodlivosti ČR
Zdroj: nsoud.cz
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1847

Nový príspevok

Nové v judikatúre

Hľadať všade
PoUtStŠtPiSoNe
: