Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
Predplatné
Piatok, 29. marec 2024 | meniny má Miroslav , zajtra Vieroslava
TlačPoštaZväčšiZmenši

eKolky – zásadná zmena v platení poplatkov

najpravo.sk • 13.10. 2013, 11:14

Od 1. januára bude postupne do života uvádzaný nový moderný systém elektronických kolkov, ktorý nahradí terajšie papierové kolky.

Projekt elektronických kolkov predstavuje úplne nový koncept platenia správnych a súdnych poplatkov, ktorý bude zohľadňovať požiadavky modernej doby. Cieľom je zvýšenie komfortu občana a firiem pri platení správnych a súdnych poplatkov, zjednodušenie a sprehľadnenie celého systému. Pôjde o jeden z najmodernejších systémov platenia poplatkov v Európe.

Nový systém eKolkov je výhodný najmä z pohľadu občanov a podnikateľov. Bude šetriť čas, keďže platbu bude možné realizovať priamo na mieste každého zapojeného úradu na rozdiel od súčasnosti, kedy sa musia kolky kupovať na pošte a až následne sa použijú na úrade. Platiť sa bude dať v hotovosti alebo platobnou kartou. V súčasnosti je možná len platba v hotovosti. Súčasný systém je komplikovaný aj v prípade, ak dôjde k omylu a občan chce kolok vrátiť. Po novom bude môcť občan kolok vymeniť na mieste predaja.

Zavedenie elektronických kolkov však prináša zásadné výhody aj z pohľadu štátu. V súčasnom systéme štát vie len to, koľko ročne vyberá na správnych a súdnych poplatkoch.

Štát napríklad nevie, akým podielom sa na celkovej výške zaplatených poplatkov podieľa konkrétny orgán štátnej správy, resp. vie to zistiť len s veľkým časovým odstupom. V novom systéme budú všetky záznamy o platbách evidované v centrálnom systéme (online), čím sa oproti súčasnosti systém zjednoduší a sprehľadní. Zvýši sa efektivita kontroly systému, čo umožní robiť aj tzv. benchmarky efektivity pri jednotlivých úradoch. Štát ďalej bude presnejšie vedieť, aké príjmy môže z poplatkov očakávať. A výsledkom tiež bude jednotný centrálny katalóg poplatkov.

Nový systém bude aj finančne výhodnejší. Maximálne investičné náklady na zavedenie systému eKolkov budú 11,9 mil. eur. Z toho 5,3 mil. eur predstavuje príspevok z fondov EÚ určený na informatizáciu verejnej správy. Zvyšok bude financovaný prostredníctvom Slovenskej pošty a to bez nároku na dodatočné zdroje zo štátneho rozpočtu. Súčasné odhadované náklady na prevádzku papierových kolkov sú zhruba na úrovni 9 mil. eur. Podmienkou v rámci projektu je, že celkové ročné náklady po novom musia byť nižšie.

MF SR pripravilo potrebné legislatívne zmeny a prenecháva zavedenie a prevádzku nového systému svojim partnerom. Strategickým partnerom MF SR je Slovenská pošta. Úlohu zabezpečiť vytvorenie centrálneho modulu pre generovanie a evidenciu elektronických kolov preberá Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES).

Zdroj: Tlačový odbor Ministerstvo financií SR
Ilustračné foto: najprávo.sk

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 3574

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: