Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
Predplatné
Štvrtok, 28. marec 2024 | meniny má Soňa , zajtra Miroslav
Deň učiteľov
TlačPoštaZväčšiZmenši

Novely zákonov v oblasti prokuratúry sa odkladajú

najpravo.sk • 3.9. 2013, 12:25

Na jún tohto roka si dala vláda za cieľ vypracovať návrh novely zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry, ktorý mal odstrániť aplikačné problémy a akútne nedostatky platnej právnej úpravy.

Rovnako bola na programe aj novela zákona o prokuratúre. Novela mala za cieľ riešiť zákonnú úpravu v súlade s Programovým vyhlásením vlády SR a v nadväznosti na konanie pred Ústavným súdom SR.

Čaká sa na verdikt Ústavného súdu SR

Úloha, ktorú mal Generálny prokurátor SR a Minister spravodlivosti SR však pravdepodobne bude zrušená. Návrh na zrušenie týchto úloh má vláda na programe jej aktuálneho rokovania.

„Zámerom Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky je pripraviť a predložiť na rokovanie vlády Slovenskej republiky nový návrh zákona o prokuratúre, ktorý v súlade s Programovým vyhlásením vlády Slovenskej republiky bude rešpektovať odporúčania a závery prijaté Európskou komisiou na presadzovanie demokracie pomocou práva (Benátska komisia) v Správe o európskych normách týkajúcich sa nezávislosti justičného systému." uvádza sa v odôvodnení návrhu.

Pri príprave tohto zákona je podľa Generálnej prokuratúry potrebné dôsledne prehodnotiť legislatívne zásahy do postavenia a pôsobnosti prokuratúry uskutočnené v roku 2011, ktoré umožňujú priame i nepriame zásahy výkonnej moci do činnosti generálneho prokurátora a ostatných prokurátorov. Ústavný súd Slovenskej republiky uznesením č. 308/2011 Z. z. pozastavil účinnosť viacerých ustanovení zákona č. 220/2011 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 153/2001 Z. z. o prokuratúre v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony. V merite veci však ešte nebolo rozhodnuté. Právny názor Ústavného súdu Slovenskej republiky považuje Generálna prokuratúra Slovenskej republiky za dôležitý pre ukončenie legislatívnych prác týkajúcich sa postavenia a pôsobnosti prokuratúry. Takýto postup podľa prokuratúry prispeje k stabilite právneho poriadku Slovenskej republiky a k obnoveniu dôvery v právo.

Zdroj: Vláda SR
Ilustračné foto: najprávo.sk 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1752

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: