Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
Predplatné
Piatok, 19. apríl 2024 | meniny má Jela , zajtra Marcel
TlačPoštaZväčšiZmenši

GP SR: Obvinený Ing. J. S. nesúhlasil so super rýchlym konaním

najpravo.sk • 20.5. 2013, 12:10

Generálna prokuratúra SR vydala stanovisko ku kauza prepustenia Ing. J. S. zo zadržania:

„V súvislosti s podozrením z trestnej činnosti Ing. J. S. viaceré médiá uverejnili informácie, že postupom prokurátora Okresnej prokuratúry v Čadci bolo umožnené obvinenému vyhnúť sa tzv. super rýchlemu konaniu a že menovaný v rozpore s právnou úpravou nebol predvedený pred sudcu, ale naopak bol prepustený zo zadržania.

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky preskúmala postup službukonajúceho prokurátora Okresnej prokuratúry v Čadci a v jeho konaní nezistila žiadne pochybenia. Prokurátor sa o zadržaní obvineného dozvedel z médií, nie od policajta. V súlade s Trestným poriadkom telefonicky usmernil policajta ohľadne ďalšieho postupu vo veci. Obvinený Ing. J. S. si zvolil obhajcu, ktorý sa dostavil na Okresné riaditeľstvo policajného zboru v Čadci, kde prezentoval jednoznačné stanovisko, že nesúhlasia so super rýchlym konaním a že si ponechajú zákonnú lehotu na rozhodnutie o tom, či podajú, resp. nepodajú sťažnosti proti uzneseniu o vznesení obvinenia (3 dňová lehota).

Vzhľadom na to, že vo veci mali byť vypočuté aj ďalšie osoby, prihliadnuc na postoj obvineného a jeho obhajcu, pri rešpektovaní času vymedzeného Trestným poriadkom na vykonávanie úkonov (§ 55 ods. 2 Trestného poriadku) dospel policajt k záveru, že nie je možné vec ukončiť do 48 hodín a preto so súhlasom prokurátora tak, ako to predpokladá Trestný poriadok pri postupe pri zadržaní a obmedzení osobnej slobody podozrivej osoby (§ 85 ods. 4 Trestného poriadku), prepustil obvineného zo zadržania s tým, že trestné stíhanie bude naďalej pokračovať (v skrátenom vyšetrovaní).

Postup orgánov činných v trestnom konaní (vyšetrovateľa a prokurátora) bol v súlade so zákonom a preto nepovažujeme za potrebné komentovať výroky policajného prezidenta o tom, kto rozhodol o prepustení Ing. J. S. zo zadržania.

Mrzí nás, že médiá masívne podsúvajú verejnosti nepravdivé informácie o tom, že v trestnej veci obvineného Ing. J. S. išlo o neštandardný postup a pochybenia, ktoré si teraz ako horúci zemiak prehadzujú polícia a prokuratúra.

Postup polície aj službukonajúceho prokurátora bol správny a zákonný, pričom ide o postup, ktorý už bol veľakrát použitý aj na iných prokuratúrach, pri trestnom stíhaní viacerých osôb, ktoré však neboli verejne činné a preto nevzbudil „pohoršenie" novinárov."

Zdroj: GP SR
Ilustračné foto: sxc.hu 

Ohodnoťte článok
Hlasovalo: 1910

Nový príspevok

PoUtStŠtPiSoNe
: